Danas je funkcionisanje fudbalskih, ali i svih drugih sportskih klubova, nezamislivo bez budžetskog novca. Koliko god, dobro dođe u teška vremena. Budžetski novac se svakako krčmi na razno-razne akrobacije, a ulaganje u sport, uvijek ima svoju opravdanost.

Primjer iz Brčko distrikta djeluje gotovo nestvarno.

U 2020. godini, fudbalski klubovi su dobili od Vlade Brčko distrikta – 0 maraka. Apeli klubova su bili uzaludni, ostali su samo vapaji.

Jesenja polusezona je već pri kraju, a pitanje je da li će klubovi moći da završe ligaško takmičenje.

Kažu da je Brčko primjer za ugled. Pitamo se kakav? Budžet Brčko distrikta za 2020. godinu iznosi oko 230 miliona maraka, dok je budžet Pododjeljenja za turizam, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta, gdje je finansiranje sporta – 5,5 miliona maraka. Cifre za primjer, ali džaba, kada stoje na računima i ne dijele se onima kojima su potrebna.

Opštinski fudbalski savez Brčko distrikta broji 33 aktivna fudbalska kluba sa oko 1000 registrovanih igrača, sa 60 aktivnih fudbalskih sudija.

Da li je cilj uništenje fudbala, da li omladina treba da prestane da igra fudbal i da krene putem stranputice, da li Savez treba da zaključa svoje kancelarije, a klubove stave katanac na svoje svlačionice i igrališta?

Mnogo pitanja koja čekaju odgovore, a nadležni i dalje ćute i čuvaju pare, valjda za “crne dane”.