On trese mreže kao od šale. On je čudo od djeteta! On se zove Bojan Marković, i igra za Željezničar s “Predgrađa”, ekipu koja se bori za ulazak u Drugu ligu RS. Iako ima tek 16 godina (rođen 13.novembra 1999. godine) zaigrao je za Želju ovog proljeća u seniorskoj konkurenciji i eksplodirao!

Na devet utakmica postigao je 20 golova, plus još četiri u meču Kupa Grada Banjaluka protiv Vrbasa. Jedini susret kada je “postio” jeste onaj u Hambarinama sa Brdom, koji je završen bez golova, a da je bilo sreće i tu je Bojan mogao koji put zatresti mrežu. U svim ostalim susretima ruke su bile visoko podignute, na većini mečeva više puta, a na jednom čak i šest!

Počeo sam sa devet godina u Borcu. prvi trener mi je bio Kime Marjanović, ali već nakon godinu dana prelazim u OFK Sport Team i evo tu sam i danas. U Ovom klubu sam stekao sve, i naučio sve i ono najvažnije, stekao prijatelje za cijeli život – započinje priču za naš portal “vunderkin” srpskog fudbala, Bojan Marković.

Po prirodi je dešanjak, ali golove daje i lijevom. Rođeni napadač sa ubilačkim instiktom za golmane, kojima je uvijek bio strah i trepet, od najmlađih dana, a teror se nastavio i  u seniorskoj konkurenciji. Kaže da se u Želji osjeća kao da je 100 godina tu.

Igram u izvanrednoj ekipi, a pored toga imam i trenera – igrača pored sebe znalca velemajstora, Branislava Krunića. Ima se šta vidjeti, ali i naučiti. Da sam birao, ne bi mogao bolje izabrati. Pored mene tu su još moji vršnjaci Tadić, Pavlović, Bosančić,…Željo zaista ima budućnost, i ukoliko nastavimo ovim tempom, mogli bi daleko, barem u našim okvirima – poručuje Bojan.

Pitamo ga ko će biti prvi strijelac ekipe. Trener – igrač Krunić ima za sada 21 gol, a Bojan 20.

Ma, nije važno ko će dati gol, samo nek se mreža trese i mi pobjeđujemo – uvjerava Bojan uz naše peckanje da se nesmije zamjeriti Kruniću.

A pred Željom s “Predgrađa” su veoma važni dueli do kraja šamionata, pogotovo onaj duel u Karanovcu.

Uf, jedva čekam taj okršaj. Živimo za taj meč, da pokažemo svima ko je najbolji. Zbog domaćeg terena prednost dajem Karanovcu, ali imaćemo i mi što šta reći na tom meču, i pokazati nadam se. Ima tu peckanja, zadirkivanaj, na terenu i van njega, ali uvjeran sam da će teren pokazati ko je bolji u ovom trenutku.

bojan markovic

Bojan je već bio na okupljanju pionirske reprezentacije Srbije, kao i nekoliko puta na akcijama FS Republike Srpske (pioniri i kadeti). Nema dilemu za koga će igrati, ako se bude morao dvoumiti između Srbije i BiH.

Ma Srbija, zar treba da objašnjavam! Nemam ništa ni protiv BiH, tu živim, ali za reprezentaciju se igra srcem!

Bojan kao i svi dječačići ima idole, i to one fudbalske.

Alvaro Morata (Juventus), Gonzalo Iguain (Napoli) i Robert Levandovski (Bajern). Trudim se da od svakoga uzmem po nešto, jer oni su top napadači. Kada je inostrana liga u pitanju, Italiju gledam nekako sa posebnim poštovanjem. Znam da su tamo odbrane najtvrđe, ali volio bi se jednog dana oprobati na apeninskom poluostrvu. Međutim, o tome i ne razmišljam u ovom trenutku. Neka karijera teče svojim putem. Jedini cilj u ovom trenutku jeste ulazak Želje u Drugu ligu. Pa, onda zašto da ne i u Prvu ligu. Ko zna? Sve stignemo, i opet da ostane vremena i za moju profesionalnu karijeru – nastavlja Marković.

Škola ide uz fudbal, odnosno mora, jer Bojan je još srednjoškolac, u “Apeironu”, smjer fizioterapeut.

Zaista mi izlaze maksimalno u susret, zbog obaveza. Treninzi su svakodnevni, ponekad i dva puta dnevno, vikendom utakmice, ali ne žalim se.

Porodica, kako kaže uvijek je uz njega, i bodri ga gotovo na svim utakmicama. Tako je od malena.

Bez porodice i njene podrške ne bi bilo ni mene. Tu su otac Milenko, majka Sanja i mlađi brat Đorđe (2003) koji ide mojim stopama, igra za mlađe selekcije OFK Sport Team. mi smo jedna prava, zdrava sportska porodica.

To je bila priča o Bojanu Markoviću, dečku koji više ne obećava, jer  on je već sada zvijezda fudbala Republike Srpske. Sa svojih 16 godina, visinom 180 cm i težinom 73 kg, za sada pravi dar mar u svim šesnaestercima. Uskoro ćemo ga gledati i u nekoj od najjačih liga Evrope, i sa ponosom pričati da je ovaj momak odrastao u našem komšiluku,…