Opštinski fudbalski savez Šamac nalazi se u veoma teškoj situaciji. Sve je manje klubova, sudija, delegata, koji ne vide perspektivu u ovom savezu.

Naime, FK “Polet” iz Čović Polja otišao je, ovog ljeta, iz ovog saveza u OFS Brčko, a zahtjev za istupanje podnio je i FK “Pelagićevo”, jer su nezadovoljni svojim statusom.

Ne bježe samo klubovi iz Šamca, nego i sudije. Tako je i ove godine jedan sudija prešao iz Šamca u Županijski savez u Orašje. I ranijih godina, sudije su iz Šamca prelazile u oraški savez.

Od ove sezone, niti jedan sudija iz Šamca neće biti na Prvoj ligi RS, a nekada su ih imali i na Premijer ligi BiH. Prethodnih godina su najnižu Petu ligu OFS Šamac morale suditi sudije iz Doboja i Modriče, a prošle sezone, ta liga je ujedinjena sa modričkom Petom ligom, jer u Šamcu je ostalo samo šest klubova.

U prošloj sezoni perjanica saveza Borac iz Šamca ispao je iz Prve lige RS,  Sutjeska iz Brvnika je odustala tokom sezone. Ranijih godina, prestali su sa radom: Jedinstvo iz Crkvine, Bosna iz Pisara, Munja iz Škarića, Zasjeka iz Novog Sela. Mladost 36 iz Donje Slatine, od ove godine i Sutjeska iz Brvnika.

U sklopu OFS Šamac djeluje NK “Radnik” iz Hrvatske Tišine, koji je tu da bi se napravilo vještački što više klubova, zbog koeficijenata, odnosno pozicija ljudi iz saveza u PFS Doboj i FSRS. Hrvati- povratnici iz Hrvatske Tišine su samo formalno član OFS Šamac, jer sva svoja prava i obaveze ostvaruju u Županijskom savezu u Orašju. Međutim, očigledno je da je to neko svjesno “prenebregnuo” ovu činjenicu i dozvolio da Šamčani imaju jedan klub više u svom sastavu, ali samo na papiru.