U Nacionalnom parku “Sutjeska” na Tjentištu danas je obilježeno 76 godina od Bitke na Sutjesci u kojoj je poginulo više od 7.000 boraca Narodnooslobodilačkog pokreta.
Tim povodom položeni su vijenci na partizansku Spomen-kosturnicu, gdje počivaju kosti 3.301 borca, dok je u podnožju spomenika u Dolini heroja na Tjentištu održan istorijski čas.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite i predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Duško Milunović rekao je da je Bitka na Sutjesci bila jedna od najvećih bitaka do tada na ovim prostorima, ali i na prostorima čitave porobljene Evrope.

– Želimo da mladim generacijama prenesemo poruku o našoj antifašističkoj borbi, da istrajemo na našem antifašističkom opredjeljenju, da se takvo zlo nikada ne ponovi – rekao je Milunović.

On je napomenuo da je parizanski pokret, vezavši za sebe više od 120.000 Nijemaca, Italijana, Bugara i domobrana, dao veliki doprinos konačnom slomu fašizma.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić podsjetio je da su partizani na Sutjesci izvojevali jednu od presudnih bitaka i tako pokazali koliko se voli i kako se brani sloboda.

– Bitka na Sutjesci je ispisala brojne primjere junaštva, čojstva, solidarnosti i bratske ljubavi. Naše okupljanje ovdje predstavlja, ne samo dužan pomen palima za slobodu, već i zavjet da su njihovi primjeri svetionici naše budućnosti – poručio je Mašić.

Obilježavanju godišnjice slavne epopeje prisustvovali su poštovaoci partizanskog pokreta iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije.

Pukovnik u penziji Radivoje Zdravković, koji je na Tjentište došao sa Društvom vojnih penzionera iz Podgorice, kažu da su došli, kao i svake godine, da se poklone slobodarskim žrtvama.

– Mladim pokoljenjima treba prenositi poruku i značaj ove bitke, da bi znali da cijene žrtve naših očeva –rekao je Zdravković.

Novka Tokmaković iz Užica ističe da današnje generacije treba da poštuju i njeguju herojstvo partizana sa Sutjeske.

– Oni su se za nas borili i za nas život dali – rekla je Tokmakovićeva.

Na Sutjesku redovno dolazi i Stojan Kukilo iz Mrkonjić Grada, koji kaže da će dolaziti dok je živ.

– Nikada se ne smije zaboraviti šta su naši borci prepatili – rekao je Kukilo.

Sjenima svojih saboraca poklonio se i borac Prve proleterske brigade, osamdesetdevetogodišnji pukovnik Zdenko Duplančić iz Beograda, dalmatinski Skojevac i oslobodilac Zagreba i Beograda.

On je u Dolinu heroja došao okićen brojnim odlikovanjima iz Drugog svjetskog rata, u društvu autora spomenika Bitke na Sutjesci, beogradskog vajara Miodraga Živkovića.

– Hitler, neprijatelji i naši izdajnici nisu uspjeli da nas slome ni u četvrtoj, ni u petoj ofanzivi, a ni u Drvaru, tako da smo uvijek izlazili kao pobjednici –  rekao je Duplančić.

Na istorijskom času, govorili su i predstavnici udruženja boraca NOR-a iz Crne Gore, Srbije i Srpske.

U Bici na Sutjesci parizanski pokret je uz ogromne žrtve uspio da odoli višestruko jačim njemačkim snagama, izvukavši se iz obruča na mjestu gdje je kasnije podignut veličanstveni spomenik u obliku dva velika bijela kamena krila, koja simolizuju proboj u slobodu.

U sudaru sa 120.000 Nijemaca, Italijana, Bugara, ustaša i domobrana, od oko 22.000 partizana poginulo ih je više od 7.000.