Hajduk iz Splita su osnovali Srbi iz Dalmacije!

Pokret Srba katolika se prvi put organizovano pojavio na teritoriji Dalmacije. Početak pokreta je nastao osnivanjem časopisa Dubrovnik. Časopis su 1849.g osnovali Medo Pucić i Matija Ban, članovi Srbske Kraljevske Akademije.

U prvim godinama, igrači Hajduka su igrali u bojama Srbske trobojke (crveno, plavo, bijelo), pa su zabranom Austrougarske, dresovi bili samo bijele boje

Dr.Lujo Bakotić predstavnik Srba katolika je u svom djelu Srbi u Dalmaciji, zapisao da ima između 20.000 i 25.000 Srba katolika. Zanimljivo je i to da su istoričari i sociolozi Ludvig Salvatore 1878 .u djelu “Etnološka studija o nošnjama primorskih Srba” i Hermana Bidermana 1893.g u djelu “Etnografija Dalmacije” zapisali da su putovanjem po Dalmaciji nailazili samo na Srbe i Italijane. Osnivači kluba Hajduk su bili Vjekoslav Ivanišević, Ivan Šakić te braća, Fabijani i Luka Kaliterna koji su hapšeni zbog Srbofilije i širenja veliko Srbske propagande, studenti Srbske nacionalnosti koji su studirali u Pragu i Beču, Pavle i Filip Janković, Filip Radonjić, Jovan Divac, Branko Vuković i dr.

Materijalnu pomoć su dobijali od organizacije Srbska Zora. U prvim godinama, igrači Hajduka su igrali u bojama Srbske trobojke (crveno, plavo, bijelo), pa su zabranom Austrougarske, dresovi bili samo bijele boje. Od 1913. godine predsjednik Hajduka je bio Budisav Grga Anđelinović. 1915 godine zbog proSrbskog govora na obilježavanju Kosovskog boja je osuđen u Zadru na tri godine zatvora od strane Austro-Ugarskog režima.

1918. poslije završetka rata i opšte amnestije, postao je komesar za javni red i mir u Zagrebu, gdje je iste godine, ugušio pobunu Hrvatskih vojnika, uz pomoć mornara, – Srbskih sokolova.

1941. u inostranstvu se priključio četničkim političkim krugovima. Tokom II svjetskog rata pisao je za Srbski glasnik iz Kanade i Novosti. Pominje se i kao pomagač Vojvode Momčila Đujića. (Srbska torcida Čikago osnovana 1945. od antikomunista).