Utakmice baraža uvijek su igrane da se popravi “krvna slika” liga odnosno da pojedine ekipe uđu na mala vrata. To je potvrđeno proteklih godina, a ove godine zvanično nema baraža, ali se ipak igra.

Da u Fudbalskom savezu Republike Srpske rade sve naopačke, potvrđuju i utakmice ovogodišnjeg baraža za navodnu popunu jednog mjesta u Drugoj ligi RS, grupa “zapad”, između Skugrića i Sloge iz Trna, dvije drugoplasirane ekipe na regionalnom “centru” i “zapadu”.

Protiv četiri kluba Prve lige RS su pokrenuti disciplinski postupci, nije igrano finale Kupa RS, traži se podrška policije, a stigli su i istražioci iz UEFA, da se napokon razriješe sve dileme oko namještanja utakmice. U takvim okolnostima, kada utakmice posljednjeg 26. kola prvoligaškog karavana, nisu registrovane i ne zna se ko ispada, a ko ide u Premijer ligu BiH, mudre glave iz Kuće fudbala Srpske, sjetile su se baraža.

Shvatamo želju ljudi iz Skugrića, sela nadomak Modriče i rodnog mjesta legendarnog Nikole Nikića, da ostvare istorijski uspjeh, kao i želju ekipe iz Trna da se vrati među drugoligaše, ali dok se ne razriješe sporne utakmice, suludo je igrati baraž. A baraž je već zakazan u nedjelju u Skugriću i tri dana kasnije u Trnu. Ali je rano za bilo kakvu popunu liga, čiji se sastav još uvijek ne zna. Ili se možda već zna, samo još javno nije objavljeno.

Prošle godine je bio “redovan” baraž, ali naravno bez “akrobacija” nije moglo. Igrali su Lokomotiva iz Brčkog sa drugoligaškog “istoka” i Guber iz Srebrenice, kao drugoplasirana ekipa regionalnog “istoka”. Ništa ne bi bilo čudno, da raznoraznim matematičkim operacijama, Velež iz Nevesinja nije obezbjedio opstanak, iako je bio mjesto lošiji od Lokomotive. U dvomeču, Brčaci su bili uspješniji i ostali drugoligaši, ali s pravom se pitamo da je bilo obrnuto, da li bi se ta nepravda ispravila.

Bez obzira koja ekipa pobijedi, Skugrić ili Sloga, pitanje je da li će pobjedniku to nešto značiti.

Definitivno, baraž kad mu vrijeme nije.