Piše: Miro Bjelić

REAKCIJA MIRE BJELIĆA NA IZJAVU „ALIJAS NEMANJA PAŠIĆ“

-da je od selendre danas Banjaluka postala Grad.

Mislim da je ta izjava od dotičnog gospodina bila glupa i u emisiji „Telering“ je pokušao da opravda tu svoju izjavu. Čudi me da je dotični gospodin, koga izuzetno uvažavam, tom svojom nepromišljenom izjavom nanio indirektno veliku štetu baš svojim kandidatima, koji su bili na listi za izbore u Banjaluci.

Po meni, branio se nevješto i svalio je svu krivicu na druge osobe, a to su novinari tj,. da su oni „krivo“ prenijeli njegovu izjavu.

Nema tu izgovora, ali da je ovo, niže navedeno, spomenuo njegova izjava bi imala sasvim drugačije značenje kod čitalaca:

 • Petar Kočić.
 • Adem Čejvan, Ružica Sokić, Vlado Zeljković i dr.
 • Radmila Smiljanić, Đovani Kavalin-igrao veliki rukomet u RK „Borac“.
 • Braća Čangalović –Miroslav i Ratko. Ratko je takođe igrao veliki rukomet u RK „Bora“.
 • Braća Štraus- Ivan i Tihomir. Projektanti hotela „Holidej In“ u Sarajevu. Tihomir je bio golman u FK „Borac“, a u velikom rukometu u RK“Borac“.
 • Vedat-Vedo Hamšić, arhitekta- prvi projektant bolnice na Paprikovcu – poznati kompozitor i pjevač. Svojevremeno je odselio, po dekretu države, u Sarajevo da ga izgrade. On je bio moj prvi komšija sve do 1953. godine do preselenja njegovih roditelja u Sarajevo-po dekretu.
 • Mile Jevremović- glumac u CRNIM BISERIMA, takođe moj komšija i svojevremeno rukometaš u RK „Lokomotiva“ Mostar.
 • Marijan Beneš i Radovan Bisić.
 • Stipić i Banjac-fudbaleri FK „Sarahevo“- Banjac nas je mlađe vodio u krađu lubenica na pijaci.
 • Tomo Knez i Velimir Sombolac- šta reči za prve zlatne medalje na OI u Rimu 1960. godine.-Tada su nastupali za FK“Partizan“
 • Igrači i igračice RK“Borac“ i KK“Mladi Krajišnik“ su osvojili mnogobrojne medalje na Olimpijskim i Svjetskim prvenstvima.
 • U jednom momentu 70-tih godina selendra Banjaluka je imala više osvojenih zlatnih medalja sa Olimpijskih i Svjetskih prvenstava u rukometu nego Grad Paris, u svim sportovima.
 • RK „Borac“ – prvi klupski osvajač Lige šampiona u BiH.

Ponavljam, već po stoti put, da je  Banjaluka poznata po zemljotresu- Benešu i RK „Borac“-Tako nas još uvijek Evropa tretira!!!

I ovo što sam nabrojao je dovoljno da se vidi šta sve je selendra Banjalukas iznjedrila do raspada bivše države zvane Jugoslavija. A šta je danas???

A šta to danas ima selendra Banjaluka, osim izgrađenih novih zgrada. U nedavnoj izjavi na ATV gradonačelnik gospodin Igor Radojčić je prezentovao sve što je do danas uradio sa svojom ekipom, sa  daleko manje novca i vremena, nego njegovi predhodnici. Očekivanja su da će tako i nastaviti sa jednom molbom da u svoj program uvrsti SPORT I KULTURU-več je tome dao prioritet. Ogledalo jednog grada čine SPORT I KULTURA . Nadam se da će se ubrzo uspješno rješiti i biciklističke staze u centru Grada. Lijepo je bilo čuti kako je  selendra  Banjaluka dobila priznanje da je GRAD SPORTA.

Pitanje je samo da li su svi kadrovi u gradskoj upravi raspoređeni na prava i odgovarajuća mjesta.

Još me interesuje da li je projektom novog groblja u Vrbanji određena lokacija za Aleju velikana. Ako je, da li postoji Pravilnik tko sve može tu biti sahranjen!?

Dalje, tko o tome odlučuje- da li politička opcija koja je na vlasti ili pojedinac, bez obzira kojoj političkoj opciji pripada ili Gradska uprava?

*Ovo moje pitanje je za nekoga “sitnica”, ali i ova “sitnica” čini ogledalo Grada. Nadam se da to naš gradonačelnik ima sve na umu i da će, ako tu postoji problem, to rješiti na vrijeme!!!

PS.

Ovo je samo dio što je Banjaluka iznjedrila, a koliko znam u tom vremenu u Sarajevu su se “obrazovali” kadrovi za krađu automobile, džeparenje I šibicartenje. Tu izuzimam poštene Sarajlije.

Savjetovao bi alijas Nemanji Pašiću da pregleda prošlogodišnji snimak “ČIRILICA”- gost  D. Nele Karajlić kome je sva pitanja postavio gospodin urednik Milomir Marić, u vezi njega (alijas Nemanje Pašića).

PAMETNIMA ĆE SVE BITI JASNO!