Četvrti memorijalni košarkaški turnir “Aleksandar Saša Petrović” održan je u Kotor Varošu u znak sjećanja na prerano preminulog višegodišnjeg člana i predsjednika Košarkaškog kluba “Mladost”, a u konkurenciji tri ekipe prvo mjesto je pripalo članovima Košarkaškog kluba “Ruki” iz Banjaluke.

Na turniru su učestvovali dječaci rođeni 2009. godine i mlađi, a sa dva trijumfa prelazni pehar i pehar u trajno vlasništvo pripao je mladim košarkašima iz Banjaluke.

Mladi košarkaši KK “Ruki” iz Banjaluke su prvo nadvisili Kotorvarošane rezultatom 60:26, a zatim i vršnjake iz OKK “Čelinac” sa 62:34. Drugo mjesto su osvojili domaći košarkaši zahvaljujući trijumfu nad Čelinčanima rezultatom 30:26.

Epitet najboljeg strijelca i igrača turnira je ponio Luka Galić, član pobjedničke ekipe.

-Izuzetno sam počastvovan što sam u veoma jakoj konkurenciji ponio epitet najboljeg igrača, ali i ponosan što kući nosim trofej koji nosi ime po istaknutom sportskom radniku i čovjeku koji je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju Republike Srpske – istakao je Galić.

Predsjednik KK “Mladost” Slobodan Đurić se zahvalio ekipama koje su učestvovale na turniru, podsjećajući mlađe generacije da je Sašina ljubav prema ovom sportu bila ogromna.

-Rezultati njegovog rada su nas zadužili da njegov lik i djelo živi generacijama upravo preko košarkaških utakmica i susreta na kojima je proveo cijeli život – poručio je Đurić.

Pehare i medalje najuspješnijim pojedincima i svim ekipama uručila je Una Petrović, kćerka Aleksandra Saše Petrovića, a loptu na prvom meču je podbacio Sašin unuk Vasilije Marinković.

Utakmice jsu sudili FIBA sudija Bojan Jovanić i Miljana Đukić.

Aleksandar Saša Petrović preminuo je 31. avgusta 2018. godine u 47. godini života.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata isticao se junaštvom i hrabrošću, te je sa nepune 23 godine postao najmlađi major Vojske Republike Srpske komandujući čuvenim Drugim bataljonom 22. Pješadijske brigade.

Organizator turnira je bio Košarkaški klub “Mladost”, pokrovitelji Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i opština Kotor Varoš, a podršku je pružio i kotorvaroški Centar za kulturu, sport i informisanje.