Konačno! Kreće Balkanska liga u fudbalu! Istina, ljubitelji najvažnije sporedne stvari moraće se još malo načekati jer projekat startuje tek 2018. godine, ali godina i po čekanja naspram skoro tri decenije apstinencije od pravog fudbala djeluju kao bajka.

Visokorangirani izvor iz FSBiH potvrdio je da će liga biti pod direktnim patronatom UEFA.

Liga će brojati 24 kluba Po šest će davati Srbija i Hrvatska, po pet iz BiH i Slovenije, te tri iz Makedonije. U slučaju da i Crna Gora ispuni određene uvjete, ona bi dobila dva mjesta, a smanjilo bi se nama i Sloveniji po jedno mjesto – poručio je naš izvor iz FSBiH koji je prisustvovao sastanku u Moskvi.

Sjedište lige za sada bi bilo u Nionu, a ideja je da se zove po sponzoru, što znači da u sebi neće imati prefiks Balkanska, iako to ona u suštini jeste.

Liga bi počela u jesen 2018. godine nakon što se u kvalifikacijama za evropska takmičenja vidi koje će ekipa igrati grupnu fazu. Svi klubovi iz regiona koji ne prođu u grupu Lige Evrope ili Lige šampiona bi automatski bili prebačeni u grupnu fazu regionalnog takmičenja – šest grupa po četiri tima.

Šuška se da bi pobjednik dobio direktno mjesto u Ligi šampiona, a za drugoplasiranog mjesto u Ligi Evrope.  Finale bi se igrala jedna utakmica na neutralnom terenu, baš kao u LŠ. Kako tvrde u EUFA novac nije problem, i sve ekipe koje bi učestvovale bile bi bogato nagrađene  – dodao je naš izvor.

Sada predstoji u nacionalnim savezima da osmisle formulu ko i kako će se plasirati u Balkansku ligu.

Za sada iz BiH ide pet ekipa, što znači da bi naša Liga za Prvaka i te kako bila atraktivna, jer samo jedna ekipa ne bi išla u Balkansku ligu. Tu su i određeni kriterijumi koji UEFA traži, ali mislim kada klubovi vide kolač, sa lakoćom će ispuniti sve –  zaključio je izvor našeg portala.

Ono što posebno treba da raduje sve, jeste mogućnost da bi se za balkansku ligu mogli uključiti i klubovi iz Republike Srpske, jer Radnik i Krupa jesu visoko u Premijer ligi BiH, a Borac takođe najavljuje visoke ambicije.

Biće zanimljiv šampionat 2017/ 2018….