Da život piše romane, i da putevi Gospodnji mogu biti i te kako zamršeni vidi se iz primjera Zorana Mrmija Mrmića. Anđeo iz Kozarske Dubice ponovo je bio u akciji, spasavši još jedan život, i to ne bilo kakav vć onaj najvrijedniji dječiji!

Skromni čuvar drugoligaša s “Đolova” više i ne broji poduhvate, ali ovo je šesto “Božije djelo”.

Naime na Badnje veče uz veliku pomoć Zorana Mijića i lokalne policije dijete Sejfe Škorića, koje ima 4,5 godine nestalo je 5. januara  iz kuće i izgubilo se na velikoj hladnoći, gdje ga je Zoran pronašao u blizini rijeke Une.

Dijete nije znalo ime roditelja, ni gdje mu se kuća nalazi, ali samo je spominjalo “Bužim”. Pošto je dijete bilo slabo obučeno i bez kape, da je ostalo napolju  još neko vrijeme, nažalost ishod bi bio drugačiji. Ovako, ono je upalo u moje ruke, a ostalo sve smo lako odradili. Najvažnije da smo spriječiki tragediju, koja je bila na vidiku – kaže skromno Mrmi, ne želeći ni da misli o drugom ishodu, a na hladnoćama koje su bile ovih dana i noći, do nje bi sigurno došlo,…

Šta na kraju reći, a ne zapitati se da li neko odozgo sve to vidi, upravlja, i Zorana u kritičnim situacijama stavlja tamo gdje je najpotrebnije, jer gdje je on, tu je i život, na ovaj ili onaj način,…

Neka stane na ovih šest golemih djela, ali znajući Zoranov put, pitanje je sata, dana, mjeseca ili godine, kada će ga ponovo neko slaviti kao heroja, spasioca, jer Zoran Mrmi Mijić je predodređen za to….