Vlado Jagodić je jedan od najzahvalnijih sagovrnika, kada je u pitanju predstojeći derbi između Borca i Sarajeva. Na klupi banjalučana sjedio je četiri puta, vodio ih je do, za sada, jedine titule šampiona BiH, dok je dugo radio i u Sarajevu, istina ne kao kouč “bordo” tima, već kao selektor mlade reprezentacije BiH.

Ono što je svakako raritet, bio je trener i jednom i drugom stručnjaku na klupama Borca i Sarajeva, odnosno Vinku Marinoviću i Branislavu Kruniću.

Pogledajte detaljnu analizu Vlade Jagodića, koji je u šampionskoj godini Borca savladao Sarajevo (1:0, 2:0), te Željezničar (1:0, 1:0), i tako direktno sa tim uspjesima donio krunu za sada jedinu u Banjaluku.

Za mene je Borac favorit cijelog prvenstva! Moglo se i moralo pobijediti u Širokom. Borac je apsolutni favorit na ovoj utakmici.

Igrački Borac

Borac ima izuzetno iskusnu ekipu i koliko ja pratim Premijer ligu BiH, najveći kontinuitet je zadržao upravo banjalučki premijerligaš. Iskusna ekipa dopunjena sa Zakarićem i Galićem. Borac je u igračkom kadru najjača ekipa u Premijer ligi BiH!

Igrački Sarajevo

Sarajevo je uz promjenu trenera (Musemić – Marinović) ipak pretrpilo određene izmjene u igračkom kadru. To su naravno želje trenera. Uključivanjem nekih mlađih igrača iz Akademije, prilično su mijenjali, iako je kostur tima zadržan, a to je podsjećam ekipa koja je osvojila duplu krunu. Povrijeđeni Hebibović nadoknađen je dolaskom Svena Sušića.

Branislav Krunić

Talentovan trener koji je iz igračkih dana prenio i u trenerski posao ono što ga je krasilo, a to znači smirenost. Ne treba zaboraviti da on ima dvije igračke titule sa Leotarom i Borcem, i vjerujem da će je osovjiti i kao trener, što bi mu sigurno bilo i te kako važno, jer je tek na početku trenerskog puta. Izuzev Krupe i Željezničar Sport team nije vodio jače klubove, ali on ima harizmu da se u budućnosti pokaže kao zapažen fudbalski stručnjak.

Vinko Marinović

Već pomalo prelazi u grupu iskusnh trenera, jer trener koji osvoji titulu, mora biti poštovan (jedino se ne odnosi na mene). Period u Borcu bio mu je zapažen, potom Zrinjski, a sa mladom reprezentacijom BiH imao je priliku da još oplemeni svoje fudbalsko znanje i stekne potrebno iskustvo. On je jedna od najjačih karika Sarajeva u nastavku sezone. Uz Starčevića, i Marinović je u neku ruku moj proizvod, a želim im da učenici nadmaše učitelja.

Prednosti i mane Borca

Borac ima najiskusniju ekipu u ligu, i upravo to iskustvo kako pojedinačno, tako i ekipno, to je najveći kvalitet. Kao i kontinuitet u stručnom i igračkom kadru. Mane su nekompletnost, Jovanović i Dujaković imaju kartone. Galić će sasvim sigurno zauzeti to mjesto, ali sigurno da neuigranost može biti mač sa dvije oštrice. Eventualno negativnim rezultatom mnogo bi zaostali za Sarajevom, ali ovakva ekipa sa Upravom mora da razmišlja o prvom mjestu. Mnogo godina je prošlo kada je Borac bio najbolji.

Prednosti i mane Sarajeva

Prednost je trenutni položaj na tabeli i tri boda viška. Kao trener rasteretio bi igrače, a i tradijcija u poslednje vrijeme ide im na ruku. Uspješno su otvorili prvenstvo, za razliku od Borca koji je osvojio bod na “Pecari”, ali izgubio dva. Mana bi im mogla biti promjena u igračkom kadru, uvođenje mladih igača, po meni malo i na silu, da bi se pokazao značaj Akademije. U ambijentu i grotlu punog Gradskog stadiona pitanje je koliko ti igrači mogu iznijeti. Najveći minus bi im mogao biti poraz kojim gube prvo mjesto. Ispali su iz Kupa, a to znači da bi dupla kruna mogla ostati neodbranjena.

Ko bi mogao imati ključnu ulogu u Borcu

Definitivno sve se vrti oko Stojana Vranješa. Direktno je uticao na 20 golova banjalučana sa golovima i asistencijama. Izuzetno cijenim Kajkuta, koji je na domaćem terenu igrač prevage, i oni u tandemu mogli bi biti ključni. Imamo faktor hoće li ih isključiti Sarajevo iz igre, ali za sada nikome nije to pošlo za rukom, teško će i Sarajevo to učiniti. Individulani kvaliteti Zakarića i Ziljkića mogu biti i te kako važni, kao i smirenost Lučića na golu.

Ko bi mogao imati ključnu ulogu u Sarajevu

Ahmetović svakako, trenutno prvi strijelac ekipe, ali i lige. Izostankom Jovanovića može zadati mnoge probleme odbrani Borca. Okomito igra prema golu, opasan u igru glavom, kompletan igrač. Tu je i Rahmanović, igrač koji svakoj ekipi može napraviti probleme.

Atmosfera, prednost ili opterećenje za Borac

Prednost! (Ne)smije biti opterećenje, jer onda ekipa nije dorasla zahtjevima. Igači znaju da moraju pobjeđivati direktne konkurente ako žele biti najbolji. To će im biti vjetar u leđa, da neprepuste ništa iznenađenju.

Moja prognoza

Za mene je Borac favorit cijelog prvenstva! Moglo se i moralo pobijediti u Širokom. Borac je apsolutni favorit na ovoj utakmici.