Ova fotografija nastala je prije više od 45 godina, dakle u sezoni 1976/1977, kada je banjalučki Borac sa puno uspjeha igrao u Prvoj ligi Jugoslavije, koja je u tom trenutku bila među tri-četiri u Evropi. A, prvo ime Borca bio je Abid Kovačević velemajstor, lijevo krilo, fudbaler, ali i čovjek, kakav se rađa jednom u 100 godina. Oni koji su imali sreću da ga gledaju uživo, samo sa sjetom odmahnu, jer takvih nema više….

A, fotografija prikazuje dosta neobičan i rijedak detalj, u kojem poslije neke od utakmica Abid Kovačević se nalazi na stolu za oporavak, a pored njega su fizioterapeut i doktor Dragan Žižić i Zlatko Mujčin, nažalost, obojica već dugo nisu među živima.

U pozadini, svoj red čeka legendarni golman Fuad Đulić, za kojim se tada otimalo “pola Jugoslavije”.

Inače u toj generaciji pored Bide i Đule, igrali su vrhunski asovi Hikmet Kušmić, Neno Lazić, Nenad Gavrilović, Berislav Buković, Zvonko Vidaček, Dževad Kreso, Zoran Smilevski, Vladimir Ćulafić, Muhamed Ibrahimbegović, Dragan Marjanović, Mirsad Sejdić.…. Nevjerovatna generacija koja je igrala i Evropu, i na koljena bacila čuveni Anderleht, a mogla je dobiti u “po dana i noći” bilo koji tim na svijetu.

Jednostavno, uz svu čast osvajačima Kupa Maršala Tita iz 1988. godine, najjača generacija u istoriji Borca, a on, evo, traje 96 godina…..