30 godina je prošlo kao tren. Tog 11. maja tada ponosni drugoligaš iz Banjaluke na obe plećke položio je budućeg evrospkog prvaka Crvenu zvezdu! Borac je golom Senada Lupića u 60. minutu u finalu Kupa maršala Tita savladao Beograđane i osvojio veliki srebrni pehar. Nikad se do tada nije desilo da drugoligaš trijumfuje u Kupu, a Banjolučani su i po tome ušli u fudbalske anale eks-Jugoslavije.
Vječiti Borčevi mladići sutra će obilježiti svoj dan a danas su se prisjetili nekih detalja velikog slavlja.
Tadašnji predsjednik Mesud Mulaomerović otkrio je da su on i pokojni Milorad Slavnić u Beograd ponijeli pet zastavica na kojima je pisalo „Borac – pobjednik Kupa maršala Tita“.
– Nevjerovatno zvuči da je prošlo 30 godina od tog nezaboravnog uspjeha…Uzbuđen sam i počastvovan što imamo podršku aktuelnog rukovodstva. To nije jednini uspjeh našeg kluba. Borac je bio i ostao veliki klub i ponos svih Banjalučana. Moram vam otkriti još jedan detalj, tadšnji čelni ljudi Zvezde rekli su da su ih Krajišnici pobjedili tri puta: prilikom posjete Titovom grobu prije utakmice, jer su svi došli u jednoobraznim odijelima, a fudbaleri Zvezde obučeni svako na svoj način, druga pobjeda bila je na terenu, a treća ta famozna zastavica „Borac – pobjednik Kupa maršala Tita – ponosno je istakao Mulaomerović.
Trofej namijenjen pobjedniku Kupa Jugoslavije prvi je podigao Damir Špica, kapiten i vođa generacije.

spica

 

– I ja moram da se zahvalim upravi Borca što nas se sjetila i podržala nas. Ta utakmica protiv Zvezde bila je najveća utakmica koju smo mi igrali. Naša ekipa igrala je pet godina zajedno i taj meč bila je kruna jedne generacije koja se poznavala u dušu – sa sjetom u glasu rekao je Damir Špica.
Pravi rat na terenu sa špicevima Crvene zvezde vodio je beskompromisni borac Milorad Bilbija.
– Bilo je teško. Binić i Cvetković su bili „pakleni“ i brzi igrači. Meni je bilo najteže u tom 81. minutu kada je arbitar Zuber dosudio penal. Da smo tad primili gol ne bismo osvojili trofej. Pokojni naš Slobo nas je spasio. Mogli smo kasnije i do ubjedljivije pobjede. Zaslužili smo taj trofej. Hoću da kažem i to da je taj doček bio nešto neviđeno prije i poslije toga –emotivno je istakao Bilbija.
Akcija za pogodak Senada Lupića krenula je od Stojana Malbašića. On je bio pod upitnikom za finalnu utakmicu zbog povrede koju je zaradio u Ljubljani protiv Olimpije.
– Možda je ovo posljednji jubilej koji ćemo proslaviti u ovom sastavu. Godine prolaze, ostaje prijateljstvo, druženje…Žao mi je što sa nama nisu Slobodan Karalić i Mićo Slavnić… – u dahu je rekao Malbašić.
FK Borac i ovaj put je stao iza svojih legendi. Za njih je pripremio i prigodne poklone.
– Klub je spremio proslavu za sutra u Staroj Adi u 18.45 časova kada je ta finalna utakmica i završena. Maksimalno smo se potrudili da se sve to obilježi kako i priliči našem klubu i svim ovim ljudima –rekao je direktor Borca Dejan Lukendić.

karta

CRVEND ZVEZDA – BORAC 0:1 (0:0)
Strijelac: 0:1 Lupić u 60. minutu, stadion: JNA, gledalaca: 30.000, sudija: Blažo Zuber (Bačka Topola), žuti kartoni: B. Cvetković, Milojević, (Crvena zvezda), Beširević, Špica (Borac).
CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Milojević, Marović, Jurić, Radovanović, Krivokapić, Binić, Prosinečki, B. Cvetković, Stojković, Đurović (Joksimović).
BORAC: Karalić. Malbašić, Mataja, Bilbija, Lipovac, Špica, Durgutović (Šijaković), Matejić, Beširević, Popović. Lupić (Lemić).