Republika Srpska je po opredjeljenju antifašistička, i tu nema dileme. Čim je naslonjena na Srbiju, i u dobrim odnosima je sa Rusijom, tu fašizam nema prođu. Baš zato, iz pojedinih centara moći i stižu zahtjevi da se Srpska ukine, jer baštini sve ono što antifašizam predstavlja. Ovo je  izjavio Josip Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita.

Na današnji dan tačno prije 39 godina, 4. maja 1980. godine prestalo je da kuca srce “najvećeg sina naših naroda i narodnosti”, Josipa Broza Tita. Šta je iza Tita ostalo danas, da li je bilo grešaka, razgovarali smo sa Josipom Joškom Brozom, unukom maršala Tita.

– Pitaju me šta je ostalo iza Tita danas? Lik i djelo, sve što je stvoreno u njegovo vrijeme, što današnje garniture nisu uspjele da unište. Gdje god zakoračite, od Triglava do Đevđelije, ime Tita se sa ponosom izgovara – ističe Joška.

On poručuje da je bilo grešaka, ali da za mnoge on sam nije znao, a jedna od njih je i Jasenovac, jer Tito za 35 godina vladavine nikada nije posjetio najveći logor smrti na Balkanu.

– U to vrijeme hrvatska republička vlast krila je i umanjivala svoju lošu ostavštinu iz rata. Gdje god je pozivan, on je išao, pa zašto ne bi bio i u Jasenovcu. Da je mogao znati da će sve isplivati na površinu, vjerujte mi, bio bi tamo svake godine – tvrdi unuk Josipa Broza Tita.

Kritičari maršala Tita, kao dokaz diktature, najčešće spominju Goli otok. Joška smatra da to nije Titova sramota.

– To je sramota tih ljudi koji su tamo bili. Niko ih nije mučio u Titovo ime, budite sigurni u to. Opravdanost Golog otoka se ne dovodi u pitanje, jer on je zamišljen kao centar za prevaspitavanje. U tom trenutku bilo je 200.000 ruskih tenkova na granici. Tako je nastao Goli otok. Čim je Tito od Rankovića dobio informacije šta se u njemu dešava, sve je stalo, i to morate znati – tvrdi Joška Broz.

On dodaje da mu je žao što velike epopeje iz Drugog svjetskog rata, poput Bitke na Sutjesci obilježavaju se i po nekoliko puta godišnje. Jednom je bio na oba skupa i poručio da više neće ići na Tjentište, dok manifestacija ne bude zajednička.

– Ta bitka nije bila u dvije nedjelje. Olako smo pod noge bacili 10.000 heroja koji su ostavili kosti za našu bolju budućnost –mišljenja je Joška Broz.

Tvrdi da fašizam buja na prostorima bivše Jugoslavije, ali da ima i klice antifašizma.

– Nažalost, Hrvatska je predvodnik lošeg talasa. BiH je nekako po strani, a već sam rekao da Srbija i Republika Srpska imaju potpuno ispravan put po tom pitanju –naglasio je unuk Josipa Broza Tita.

Za kraj razgovora za naš portal, pitali smo ga šta mu je ostalo u nasljedstvu  od “silnog bogatstva” koje je ostalo iza Tita.

– Ništa! Niti jedne gaće nisam dobio od Tita. Čak i ordenje koje nam po svim zakonima pripada, ostalo je daleko od porodice – zaključio je Josip Joška Broz, unuk maršala Tita, uz čuveni partizanski pozdrav, umjesto doviđenja: “Smrt fašizmu, sloboda narodu!”

“RTRS”