Fudbalski klub “Republika Srpska” iz Ciriha jedini u svijetu nosi taj naziv, a u ovoj godini obilježava jubilarnih 20 godina postojanja.
Proteklog vikenda, u okviru obilježavanja Dana Republike Srpske u Švajcarskoj, održan je drugi turnir u malom fudbalu za mlađe kategorije.

Prvo mjesto na turniru u konkurenciji takmičara dobi 12 i 13 godina osvojila je ekipa “Republike Srpske”, dok je “Cirih Folter” bio prva u konkurenciji dječaka od 10 i 11 godina.

Predsjednik Fudbalskog kluba “Republika Srpska” Savo Mitrović, koji je rodom iz Priboja kod Lopara, rekao je Srni da je godinama postojala ideja da se osnuje klub koji će nositi ime Republika Srpska.

– Grupa entuzijasta žarko je željela da klub nosi naziv Republika Srpska i uspjeli smo. Ideja se javila već 1996. godine i realizovana je 2000. godine na zadovoljstvo svih nas koji živimo i radimo u Švajcarskoj – rekao je Mitrović i zahvalio svima koji su dali doprinos u stvaranju kluba.

Generalni sekretar kluba LJubo Nikolić rekao je da se “Republika Srpska” takmiči u okviru Švajcarskog fudbalskog saveza.

– U okviru kluba postoji osam ekipa, a prva ekipa se takmiči u trećoj Švajcarskoj ligi. Imamo seniore, veterane i četiri juniorske ekipe. Na samom početku imali smo jednu ekipu – rekao je Nikolić.

Koordinator i jedan od trenera mlađih kategorija Igor Vojnović rekao je da fudbalska škola ovog kluba broji 25 dječaka i djevojčica uzrasta od sedam do 13 godina.

– Ovogodišnji turnir bio je drugi po redu, a naša želja je da turnir bude tradicija i da učestvuju ekipe iz NJemačke, Austrije, Srbije i Republike Srpske – rekao je Vojnović.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić boravio je tokom proteklog vikenda u Švajcarskoj na obilježavanju Dana Republike Srpske, te je istakao da je ponosan na Majevičane u dijaspori jer su prisutni u svim sferama života.

– Majevičani preuzimaju lidersku ulogu u svim sferama organizovanja srpske dijaspore u Švajcarskoj, što i nas u zavičaju čini izuzetno ponosnim – rekao je Savić.

Proteklog vikenda u Dietikonu kod Ciriha obilježan je Dan Republike Srpske koji su organizaovala udruženja Srba iz Švajcarske i kome su prisustvovale brojne zvanice iz Republike Srpske i Srbije.

Video prilog o ovome klubu pogledajte OVDJE.