Piše: Petko Šušnjar

Prije izvjesnog vremena, napisao sam jedan članak o trnovitom putu FK Borac, u poslednjih 25 godina.

Evo koristim priliku, da i sada napišem nekoliko rečenica, kako bih završio onako kako sam zamislio. Prođe brzo ovaj period, Borac se stabilizovao u pravom smislu te riječi. Poslije odlaska Draška Ilića, koji je predao klub mlađoj generaciji, upravi Borca na čelu sa Brankom Kovačevićem. Veoma brzo umjesto Kovačevića na čelo kluba dolazi Vico Zeljković. Ovaj mladi čovjek, dotada malo poznat široj fudbalskoj javnosti, pravi veliki bum u FK Borac. Mlad i veoma ambiciozan daje sve od sebe, da napravi pravi veliki evropski klub, polako ali sigurno bira tim oko sebe i sa saradnicima kreće ka uspjehu. Našao je klub u velikim finansijskim problemima koji su se vukli više od 25 godina. To je bio najveći problem, kada je došao. Dug prema poreskoj upravi, doprinosima za penziono i socijalno, razni dugovi prema dobavljačima, dugovanja prema trenerima, igračima, radnoj zajednici….

Sva ta dugovanja iznosila su oko 15 miliona KM. Međutim Vico se uhvatio u koštac sa svim problemima koje je zatekao i polako počeo da riješava jedan po jedan. Da je bilo teško jeste, ali uz veliki trud i rad i razna pozanstva, uspjeva da za ovih par godina vrati skoro sva dugovanja. Tako je Borac sada došao, da tako kažem do pozitivne nule. Pored ovih velikih finansijskih teškoća bilo je tu i kadrovskih, i te kako velikih problema. Sve to je trebalo dovesti u jedne normalne okvire i stvoriti preduslove za povratak u Premijer Ligu. Takođe je, Vico Zeljković i na ovome planu uspio. Napravio je sa svojim saradnicima stručni štab i ekipu koja se izborila za evropsko takmičenje. Ovdje moram napomenuti da je imao veliku podršku društveno političke zajednice. Najveću podršku i pomoć u finansijskom smislu imao je od Vlade Republike Srpske, člana predsjedništva BIH Milorada Dodika kao i od našeg gradonačelnika Igora Radojčića i gradske uprave.

Šta još reći o Vici Zeljkoviću, kada je Borac u pitanju, nego da je uradio više za ovih par godina nego svi predhodnici za 25 godina!

Kako se u potpunosti predao Borcu, tako se u poslednje vrijeme posvetio FSRS, na čijem je odnedavno čelu. Za kratko vrijeme napravio je reorganizaciju takmičenja u svim ligama pod patronatom FSRS. Njegovim dolaskom u FSRS došlo je do pravih promjena. Dobili smo Prvu ligu RS potpuno reorganizovanu. Ponovo u eliti Srpske igraju Drina Zvornik, Lotar Trebinje, Sloga Doboj, Sloboda Novi Grad, Sutjeska Foča, skoro svi zastupljeni klubovi iz velikih sredina odnosno gradova. Po prvi put donesena je odluka da Fudbalski Svez finansijski pomogne klubovima u svim ligama. Vico Zeljković je već najavio da će u narednom periodu biti izgrađeno oko 20 terena sa vještačkom travom kao i izgradnja reflektora na desetak stadiona u Republici Srpskoj. Samo ovo nabrojano gore je za svaku pohvalu.

Uskoro će Vico Zeljković na mjesto predsjednika N/FS BIH, pa se nadamo da će i tamo nastaviti da radi kao i dosada za boljitak fudbala na cijeloj teritoriji BIH.

Srećno Vico Zeljkoviću!

Toliko o Vici, a sada nekoliko rečenica o sportu u našem gradu.

Svima nam je poznato da je sport u Banjaluci u potpunosti bio zapostavljen u proteklih nekoliko godina. Poznato je da su finansije osnovni problem za sve pa i za sport. Međutim, nije uvijek ni novac u pitanju nego oni koji rukovode novcem, bolje rečeno odgovorni ljudi, ljudi na funkcijama. Evo u posljednje tri godine od kako je gradonačelnik Igor Radojičić na čelu našeg grada i sport je krenuo usputnom putanjom. U našem gradu organizovano je mnogo sportskih događaja, bilo bi ih sigurno i više da nas nije zadesio nesretna korona. Nabrojaću samo nekoliko manifestacija. Međunarodana trka svjetske serije u kajaku i kanouu na divljim vodama na Vrbasu. Međunarodna atletska ulična trka gdje je učestvovalo oko 2.000 hiljade sportista, rekreativaca, osnovnih i sredni škola, pa onda plivački miting, međunarodna biciklistička trka Bana Luka – Beograd, itd. Ovo je samo dio manifestacija kojima je svoju pomoć pružio grad na čelu sa Igorom Radojičićem. Sve što je mogao u svojoj nadležnosti naš gradonačelnik je pomogao i pomaže sportstima i sportskim klubovima u gradu. Svaka čast, uradio je više za ovo svog mandata nego prethodnici za dvadeset godina. Šta je sve uradio za građane Banja Luke to je druga tema, ali recimo da je riješio, toplanu, mostove, vrtiće, kružne tokove i ulice, samo za tih nekoliko stvari treba ga nagraditi na sledećim izborima i produžiti mu novi mandat da nastavi započeto.

Poštovani pratioci i čitaoci portala Pravda na kraju još samo nekoliko rečenica o Sanji Davidović ministrici omladine i sporta. Ona je novo otkriće na političkoj sceni. Veoma brzo se snašla u novoj ulozi i u potpunosti se posvetila omladini i sportistima. Čim je preuzela funkciju, ozbiljnim pristupom počela je da rješava probleme u sportu. Koliko je bila u mogućnosti, zbog finansija uspjela je da pomogne mnogim sportskim kolektivima kao i pojedincima. Njeno ministarstvo je bilo pokrovitelj mnogih sportskih događaja širom Republike Srpske. Međutim njen najveći uspjeh je donošenje Zakona o sportu na nivou Srpske. Dosta temeljno je obradila sve kada je sport u pitanu, naravno da je imala veliku podršku ostalih svojih saradnika i sportskih radnika. Uradila je nešto što njeni predhodnici nisu uspjeli za dvadeset godina. Bilo je dosta ministara koji su se bavili sportom, ali niša nisu uradili za svog mandata. Zato sve čestitke Sanji Davidović od svih nas koji volimo sport a i svih sportista širom Republike Srpske, da tako nastavi i u buduće.