Od ljeta 2025. godine, u fudbalskoj Premijer ligi BiH takmičiće se deset klubova.

Generalna skupština Fudbalskog saveza BiH je na zasjedanju u Sarajevu prihvatila prijedlog Izvršnog odbora i donijela odluku o smanjenju broja timova u eliti BiH, iz koje će u sezoni 2024-25 ispasti čak četiri tima.

-Mogla su prethodnih dana da se čuju raznorazna komentarisanja na tu temu, ali ja nijedne sekunde nisam sumnjao da ćemo to uspjeti da uradimo jer smo prije toga na Izvršnom odboru takođe jednoglasno potvrdili ovu odluku. Ona jeste, pod navodnike, bolna za klubove jer naredne godine četiri kluba ispadaju, ali nismo gledali interese pojedinih, već fudbala u Bosni i Hercegovini u cjelini i sigurni smo da će ova odluka povećati kvalitet fudbala u BiH na još veći nivo – rekao je predsjednik FS BiH Vico Zeljković novinarima nakon Skupštine, podvukavši da je ta, kao i sve ostale odluke, donesena jednoglasno.

U narednom periodu cilj je, ističe Zeljković, da se smanji broj klubova u najjačim entitetskim ligama.

-Prvi korak u transformaciji bh. fudbala je skraćenje WWIN lige na 10 klubova. Sad se očekuje da entitetske lige, odnosno Prva liga Republike Srpske i Prva liga FBiH, svoje sadašnje lige smanje na 14. To je prvi korak koji treba da se napravi, poslije čega bismo ponovo sjeli za sto i razgovarali o stvaranju druge zajedničke lige, odnosno da Fudbalski savez BiH osim glavne lige vodi i drugu zajedničku ligu. Ta liga bi dodatno podigla kvalitet fudbala i omogućila bi klubovima da i kada ispadnu i kada treba da se vrate, da se to desi u jednom boljem izdanju. Imamo sad slučaj, da se niko ne uvrijedi, ali većina klubova kad uđe iz Prve lige FBiH ili RS vrlo teško ostaje. Kao što sam rekao, prvo je trebalo da donesemo odluku da idemo na 10 u WWIN ligi, a nadam se da ćemo u drugom koraku uspjeti da natjeramo entitetske saveze da i oni smanje svoje klubove na 14 – istakao je Zeljković.