Teška vremena jesu, ali fudbal Srpske ima budućnost, poručio je u razgovoru za naš portal Vico Zeljković, predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske, a odnedavno i prvi čovjek FSBiH.

Pandemija virusa korona umrtvila je fudbal, tri nedjelje, izuzev profesionalnih ekipa, bila su obustavljena takmičenja. Republički štab je popustio mjere, dozvolio je treninge, svi se nadaju da će uskoro krenuti i takmičenja.

– Moram da pozovem sve naše klubove i sportske radnike na strpljenje. Ovo je opaka bolest, najvažnije da pobijedimo, a onda će se i fudbal vratiti. Vjerujem da će se takmičenja uskoro nastaviti, mi smo u kontaktu sa Republičkim štabom, ali u ovom trenutku nije do nas. Naravno, da se nas pita, igrali bi ovog trenutka. Sistematski ćemo rješavati, uz pomoć područja i loklanih opština sve “rupe” koje su se dogodile u ovom vremenu. Nastojimo biti servis, kotizaciju i troškove suđenja smo sveli na 50 odsto, što nikada u istoriji nije bilo, i kada se moglo do novca doći mnogo lakše. Moram da naglasim da taj novac nije pao s neba. Nisu to neki novci koji su stajali, pa ih mi sad aktivirali. To je sposobnost novog rukovodstva FSRS, dakroz sponzorske ugovore pronađe rješenje. Nije lako, jer za te obaveze ide više novca nego što je kompletan godišnji budžet FSRS, ali ono što smo obećali, ispunićemo do kraja. Klubovi sa tim olašicama moraju to osjetiti, jer ostaje im u kasama značajan dio sredstava – naglasio je Zeljković.

Šta to konkretno znači klubovima?

-Znate i sami da smo reorganizovali lige. Imate Prvu ligu koja nam može biti na ponos. 16 ekipa, neizvjesno u vrhu, isto tako i u donjem dijelu. Vratili smo vjeru u fudbal. Lider Rudar ko od šale gubi kući, bez problema osvajate bodove u Istočnom Sarajevu, vratite Slobodu koja je bila pred regionalnom ligom, imate jak Borac iz Dubice, dobojsku Slogu, Leotar nikada jači, vratio se i Ljubić, oživjeli smo Foču, na “Predgrađu” stasava sjajna generacija, stabilnost Zvijezde, Tekstilca, Modriče…. Imali smo više živih prenosa, nego sve ukupno, otkada se igra Prva liga, vratili radio prenose. Klubovi nešto sami, a nešto uz našu pomoć popravljaju infrastrukturu. Kozara je dobila teren s vještačkom travom, pa Slavija, Sloga iz Doboja….na redu su i ostali centri. Već sam rekao da je prioritet infrastruktura, a ona se ne pravi za mjesec dana. Želimo oživjeti još neke centre, poput Višegrada, Gacka, Mrkonjić Grada, Sokolca, Teslića…. – nastavio je priču Zeljković.

Suđenje?

– Nije sjajno, ali znajte, da greške koje se dešavaju mogu biti samo plod neznanja, mladosti, spleta nesrećnih okolnosti, previda, nikada namjere! To ćemo sasjeći u korjenu. Naslijedili smo jedan “truo sistem”, treba vremena, da infiltriramo mlade ljude, da vratimo vjeru, da nam ne bude važno ko gdje sudi, već ko gdje igra. U narednom periodu posvetićemo ogromnu pažnju edukaciji sudija, uopšte službenih lica, jer bez toga, nema napretka.

Kup Republike Srpske?

-Ne znam kako će biti sa pandemijom, ali imamo želju da napravimo spektakl od finala. Možda jedna utakmica u noćnom terminu, uz slobodan ulaz, revijalne utakmice omladinskih selekcija, da taj dan bude praznik fudbala, što Kup Republike Srpske jeste zaslužio. Nastojaćemo i da nagradimo adekvatno najbolje. Samo da mjere popuste, i da svi zajedno uživamo.

Šta možemo očekivati iz zajedničke kase?

-Puno toga! Do sada nije bio takav slučaj, jer pojedinci su prvo gledali sebe. Rješavaćemo sistematski, i pomagati naše klubove kroz projekte, kakvih do sada nije bilo. Da nije bilo pandemije, već bi mnogo toga napravili, ali neće nas ni ona zaustaviti. Naravno, treba znati, da ista očekivanja imaju i klubovi iz drugog entiteta, ali ovdje naglašavam da će FSRS profitirati, jer njen dio kolača neće otići tamo gdje ne treba! Odradićemo 5-6 sredina u područjima, i to će biti kapitalne investicije i biće vidljive svima.

Jeste se umorili od fudbala?

-Tek sam počeo. Što su ciljevi viši, sa saradnicima sve više ulazimo u srž i polako hvatamo konce svih problema, koji nisu nerješivi. Ima optimizma, i te kako da će fudbal biti veoma jak na ovim prostorima. Ponavljam malo strpljenja, očekuju nas krupne stvari, a dio kolača, osjetiće svi pomalo, ma šta on značio….