Svjetska pandemija jeste sve zaustavila, između ostaloga i sport, ali živjeti se mora, pa i sa virusom korona.

A, danas je 15. april, rođendan Željeznica, a s njima i fudbalski kolektiva koji nose ime po njima, a u Republici Srpskoj su dva, jedan u Banjaluci, i onaj drugi u Doboju.

Željezničar Sport team osnovan je davne 1924. godine, čak dvije godine ranije od Borca i prešao je težak put, a čini se da danas kao stabilan prvoligaš proživljava svoju drugu mladost. Na “Predgrađu” danas stasava oko 500 dječaka, i sigurno su najjača omladinska škola u Srpskoj, i među nekoliko u BiH. Čini se d 96. rođendan, bez obzira na sve”, dočekuju nikada spreminije, samo da se lopta zakotrlja…

Onaj drugi Željo, dobojski, takođe godine duboke broji, osnovan 1933. godine, upalio je 87 svjećicu. Danas regionalac, i čini se na putu povratka na stare staze, da pod “Lipama” ponovo se igra dobar fudbal, i uz malo sreće za koju godinu možda i gradski derbi ponovo se gleda.

Kako god bilo Željine lokomotive hukću li hukću, i neće stati ez obzira na sve. Tako i treba jer Željezničar je pregrmio svakojaka vremena, prebrodiće i ova…..