Fudbaleri Slobode i Napredka iz Donjeg Šapka, u 5.kolu „Lige za opstanak“ na „Lukama“ su odigrali 2:2. Podjelom bodova ne mogu biti zadovoljni ni domaći, a pogotovo gostujući fudbaleri koji bi sa pobjedom bili bliže ostanku u ligi.

Međutim,kada se sve saber i oduzme podjela bodova je možda i najpravedniji ishod meča, u kojem su domaći fudbaleri dominirali ali su i iskazali veliku nefikasnost. Za domaće napadače gol je i dalje misaona imenica. Da je malo precizniji bio, mogao se proslaviti centarfor Uroš Stamenković.

Domaći fudbaleri su napadali i stvarali prilike, a gosti iz brzih kontranapada ozbiljno ugrožavali gol Slobde preko raspoloženogVanje Zekića i Zorana Matića.

Poveli su gosti u 62. minutu golom Vanje Zekića. Mladi Ognjen Jekić poklonio je na ivici kaznenog prostora loptu brzonogom Zekiću koji je matirao Modića. Radost gostiju trajala je sedam minuta. Sloboda je došla do izjadnečenja golom Miloša Perovića. Mihajlo Savanović izveo je slobodan udarac, a u petercu gostiju najbolje se snašao Perović i pogodio za 1:1.

U 73. minutu slavlje na „Lukama“ Sloboda vodi 2:1, golom mladog Branka Pene. Perovićje ubacio loptu u peterac gostiju, a Peno glavom savladao Arnautovića. I kada su svi očekivali na stadionu još kojim pogodak u mreeži gostiju, Zekić je iskoristo smušenost domaće odbrane i savladao, po drugi put Modića za  2:2.

Sloboda je mogla do vodstva već u drugom minutu. Mladi Anđeli idealo je uposlio Stamenkovića koji nije zahvatio dobru loptu, koja je potom došla do Perovića koji traljavo šutira. U 6.  minutu akcija Savanovića, ali od Stamenkovića brži je golman gostiju. Napadi Slobode se nastavljaju, a u 9. minutu idealno ubacivanje Perovića, ali Malinović galavom šalje loptu pored lijeve stative Arnautovića.

U 13. i 14.minutu gosti su pokazali kako će igrati na „Lukama“. Brzom transformacijom i munjevitim kontranapadima. Prvo je u prilici bio Matić, ali je Modić sjano odbarnjo njegov šut. U sledećem napadu Mitrović šutirao tik iznad prečke gola Slobode.

Nakon dvije dobre prilike gostiju fudbaleri Slobode uzvratili su. U 16. minutu Anđelić u vatru šalje Savanovića koji je sam ispred Arnautovića, ali golman gostiju pokazuje svoje velike kvalitete. U 29. minutu glavom šutira Peno, ali neprecizno. Sedam minuta kasnije Perović i pred kraj poluvremena Malinović.

U drugom poluvremenu fudbaleri Slobode nastavaljaju sa inacijativom, a gosti iz brzih kontanapada pokušavaju da ugroze Modića. Dobru priliku u 50. minutu ne koristi Stamenković, a u sledećem napadu Savanović.

U 54. minutu nakon jednog centaršuta u petarac gostiju na loptu su krenuli golman Arnautović i Malinović. Ovaj poslednji je izvukao deblji kraj i morao ja naspusti teren i da potraži pomoć ljekara u Domu zdravlja. Na sreću prvi nalazi su pokazali da se na radi o teškoj povredi, ali je sigurno da će pauzirati naredna nekolika mečeva.

Pitanje pobjednika u 85. minutu mogao je da rješi Saša Stjepić. Lazendić je idealno centrirao, a centarfor Slobode sa pet metara prebacio gol Napretka. Tri minuta kasnije dobra akcija domaćih fudbalera, a slaba završnica Mihajla Savanovića.

Pa su gosti u Šepak otputovali pjevajući.

Šef strčnog štaba Slobode Čedomir Ćulum, zadovoljan je igrom svojih izabranika u većem dijelu meča.

 -Ekipa Napredka se pokazala kao odličan tim. Oni su u proljećnom dijelu šampionata osvojili 16 bodova. Mi smo u sastavu imali sedam fudbaler do 21 godine. U suštini zadovoljan sam rezultatom, mada ostaje žal za pobjedom. Tokom cijelog meča imali smo incijativu. Stalno smo napadali, stvarali šanse i iz nekoliko izglednih prilika nismo postigli gol. A onda iz nekih inedividualnih grešaka, svojstevnih mladim fudbalerima primlili dva jeftina gola. Sa osvojenim bodom smo još bliže ostvarenju cilja opstanka u ligi- rekao je Ćulum.

Šef struke Napredka Dragan Alimpić zadovoljan je igrom i rezulatatom svoje ekipe.

-U ovom meču išli smo da osvojimo bod. A mogli smo i do tri, a mogli smo da ne osvojimo ni jedan bod. To je tako u fudbalu. Želim da kažem da je utakmica bila prava prevenstvena. Fer i korektna, a sudije na visini zadatka – rekao je Alimpić.

Riječ dvije o sudijama. Glavni sudija Luka Bilbija sa svojim pomoćnicima autorativno je vodio utakmicu. Posao su mu olakšali i fudbaleri fer i korektnom igrom, mada se meč bio od velike važnosti za domaći i gostujući sastav.

U narednom kolu Sloboda je domaćin dobojskoj Slogi, a Napredak gostuje u Gradišci Kozari.

 

                                   Tekst i foto:  Slobodan DAKIĆ