Tog 22. marta 1989. godine fudbaleri Rudara iz Prijedora igrali su polufinale Kupa Maršala Tita i bili na korak do senzacije da zaigraju u velikom finalu, na stadionu Jugoslovenske narodne armije. Prije tog polufinala Rudar je redom bio uspješniji od Vardara iz Skoplja, Dinama iz Vinkovaca i novosadske Vojvodine. Sudionik tog polufinala bio je i Nedo Zdjelar, koji se prisjetio tog vremena i ispričao kakva je bila euforija prije utakmice, da li je bilo treme i kako je izgledao taj dan pred utakmicu.

– Lijepo je kad se sjetim nekih davnih trenutaka koji su se izdešavali dok sam igrao u FK Rudar iz Prijedora. To su jedna izvanredna vremena i lijepa, a grad Prijedor je u to vrijeme živio za taj klub. Utakmice nedjeljom kad igra Rudar su bile praznik za sve ljubitelje fudbala u Prijedoru. U tom periodu smo napravili najbolji rezultat u istoriji Rudara, jer smo se plasirali iz Međurepubličke u Drugu ligu i igrali polufinale Kupa Maršala Tita, a tada je kvalitet fudbala bio na jednom visokom nivou – izjavio je na početku razgovora Zdjelar, a potom se i prisjetio Kupa Maršala Tita.

Prije 32 godine Rudar ostvario najveći uspjeh u istoriji! (FOTO/VIDEO)

– U Kupu smo bili uspješniji od Dinama iz Vinkovaca, Vardara iz Skoplja i Vojvodine, koja je imala u to vrijeme odličnu ekipu i bila prvak Jugoslavije. U polufinalu smo nažalost izgubili od Veleža iz Mostara. Prvu utakmicu smo igrali u Mostaru i izgubili 1:0, a imali smo na toj utakmici tri velike šanse koje nismo iskoristili. Revanš smo igrali u Prijedoru pred punim tribinama, kao i svaku utakmicu i nije bilo treme. Pobjedili smo takođe 1:0, ali nismo imali sreće u penal lutriji i ispali. Bila je to istorijska prilika da se igra u finalu, ipak mislim da je i to što smo ostvarili tada velik uspjeh za Rudar i grad Prijedor – rekao je Zdjelar.

Nedo Zdjelar je na Kupu Maršala Tita igrao protiv dosta poznatih igrača, a u četvrtfinalnom meču protiv novosadske Vojvodine čuvao je legendarnog Miloša Šestića.

Nedo, koji na leđima ima 55 godina, još uvijek nastupa za Plamen iz Donjeg Vodičeva, a svoje umijeće prenosi  podmlatku FK Kostajnica čiji je trener. On je rođen i odrastao u seoskoj sredini, 60-tih godina prošlog vijeka, daleko od fudbala.

– To je bilo davno, negdje 1981. godine sam počeo aktivno da se bavim fudbalom, mada sam bio udaljen od svega jer je moje selo udaljeno 20 kilometara od grada, a druga stvar niko se u mojoj porodici do tad nije bavio fudbalom, a na selu, svi znamo, posao je bio na prvom mjestu, zatim škola pa tek onda igra i ostalo – ističe Zdjelar.

– Prvu loptu vidio sam upravo u svom selu. Imali smo jednu dobru generaciju u selu, igrali smo mali fudbal pa su to drugi zapazili pa su nas pozvali u Slogu iz Rakelića i tu sam napravio svoje prve korake na velikom terenu. Nakon toga sam otišao u Trgoprodaju iz Prijedora, a zatim u vojsku. Kada sam se vratio prešao sam u Berek , a zatim u Rudar iz Prijedora gdje sam napravio možda najveći uspjeh u onoj Jugoslaviji- tada smo ušli u polufinale Kupa i ušli smo u Drugu ligu Jugoslavije.

“Radio Novi Grad”