Fudbal Republike Srpske ušao je u tešku fazu poslije završetka pandemije virusa korona. Klubovi s mukom izvršavaju svoje obaveze, barem većina, dok za neke očigledno propisi ne važe!

Tokom jeseni imali smo konstantan pritisak od pojedinaca iz IO FSRS da Krupa nema kadetsku selekciju, na kraju je tim iz kanjona “Tijesno” kažnjen oduzimanjem jednog boda i novčanom kaznom od 5.000 KM. Propisi su ispoštovani, ali idemo dalje!

Krupini “drugari” u Prvoj ligi Republike Srpske, ekipa Slobode iz Novog Grada koja se bori za Premijer ligu BiH i dubički Borac, u borbi za opstankom, gotovo i da nemaju omladinskih selekcija, i to u više kategorija, a još niko nije uperio prstom u njih!

Idemo redom…….

Kadeti Borca iz Kozarske Dubice odigrali su samo šest utakmica, iako svi ostali imaju po 13! Naime, Borac nije igrao utakmice 1, 4, 5, 6, 10. i 13. kola, dok je meč 8. kola igrao sa sedam igrača, i nakon par minuta “neko se povrijedio” i meč je prekinut!

Juniori Borca nisu odigrali utakmice 5, 6. 10 i 13. kola, dok su mečeve 9, 11, i 12. kola počeli sa sedam igrača, i nakon nekoliko minuta susreti su prekinuti!

Gotovo nevjerovatno zvuči da neko u dvije kategorije ne odigra 10 utakmica, i još četiri odigra na kvarno, a da se uopšte nalazi u sistemu takmičenja. Propozicije su jasne, poslije dvije ne odigrane utakmice (opravdano), slijedi suspenzija, koja se automatski prenosi i na seniorski tim, koji bi morao ostati bez najmanje šest, a najviše 12 bodova. Ono što možda još više boli, jesu utakmice na kvarno, zamislite kako je drugim ekipama doputovati u Kozarsku Dubicu, igrati 2-3 minuta i onda ići u svlačionicu. Tu su i troškovi, o kojima niko ne vodi računa, a o propozicijama bolje i da ne pričamo.

Sada prelazimo na Slobodu iz Novog Grada.

Njen predsjednik Mladen Bosančić još zimus je “zagrmio”, da će lično ustrajati kao član Izvršnog odbora FSRS na poštivanju propisa i Pravilnika. Evo mu prilike, u njegovom dvorištu….

Juniori Slobode nisu odigrali 8, 9 i 14. kolo, dok kadeti nisu nastupili u 1. i 9 kolu. Pazite sad ovo: Pioniri Slobode, koji po propisu FSRS moraju nastupiti u Kvalitetnoj pionirskoj ligi RS (jer su seniori prvoligaši), nastupaju u prijedorskoj lokalnoj ligi (nekoliko članova IO na zvaničnim sastancima iznosilo sumnju da se ta liga i ne igra, i da se zapisnici friziraju). Dakle u sve tri selekcije, Sloboda bi trebala biti isključena iz sistema takmičenja!

Svi ovi podaci, kako za Borac, tako i za Slobodu dostupni su na zvaničnoj stranici FSRS, pod stavkom Omladinske kvalitetne lige FSRS.

Pored dva kluba, koji stoje tako kako stoje u omladinskim kategorijama, velika odgovornost je i na organima FSRS, ali i PFS Prijedor koji “pokriva” ovakve propuste.

Predsjednik komisije za takmičenja FSRS Vladan Simeunović iz Bijeljine, morao bi na ovakve anomalije reagovati po službenoj dužnosti, jer sve bi moglo prerasti u mnogo veće probleme, koji bi veliki broj klubova gurnuli u provaliju.

Jedno je sigurno, kako god da prođu Sloboda i Borac u sezoni koja ulazi u završnicu, biće mrlja na njihovom nastupu, jer djece gotovo i da nisu imali, ili su ih imali ali na kvarno…..