Duško Vranešević rođen je u Novom Gradu 1980. godine. Trenutno je trener Sloboda iz Novog Grada. Govorio je o svojoj bogatoj fudbalskoj, ali i trenerskoj karijeri, kao i o planovima u budućnosti. Na početku razgovora govorio je o svojim fudbalskim koracima.

– Moji prvi fudbalski koraci bili su kada sam upisao srednju školu 1996., a tada sam došao u kadetsku ekipu Slobode sa nekih 15 godina. U to vrijeme Sloboda je igrala kvalitetnu ligu, a prvi tim je igrao Prvu ligu Republike Srpske, a tada još nije bila zajednička liga BIH i sva tri naroda su imala svoju ligu. U tom periodu sam jako brzo napredovao i za godinu dana sam prebačen iz kadetske ekipe za prvi tim. Tu sam se zadržao nešto više od godinu dana, a onda sam otišao u Srbiju – rekao je na početku razgovora Vranešević.

Igračka karijera Duška Vraneševića je zaista nevjerovatna, pored Slobode igrao je u klubovima iz Litvanije, Mađarske, Slovenije, Srbije i u dosta drugih klubova sa prostora BIH, kao što su: Leotar iz Trebinja, Jedinstvo iz Bihaća, Laktaši, Rudar Prijedor i Metalege iz Jajca.

– Moram da kažem da sam jako zadovoljan sa svojom fudbalskom karijerom, iako mislim da sam čak mogao bolje, ali u nekim situacijama čovjek kad je mlad pogriješi. Promjenio sam stvarno dosta klubova i igrao četiri puta u inostranstvu, a nastupao sam i za veliki broj klubova u BIH. Za svaki klub vežu me lijepe uspomene i u svim tim klubovima mi je bilo lijepo. Ono što bih svakako istakao je to da je Sloboda moj prvi korak, prva ljubav i u njoj sam napravio prve fudbalske korake i otisnuo se u svijet. Kasnije je to sve bilo samo nadogradnja, sad sam trener, a to je moj strast i život. Finansijski mi je najbolje bilo u inostranstvu kad sam igrao, a sve zemlje su zanimljive na svoj način, a kad bi morao nekoga da izdvojim to bi bila Litvanija. Kultura i jezik u Litvaniji su zaista specifični i neke su mi stvari ostale za čitav život. Prednost fudbalske karijere je i to što se upozna veliki broj prijatelja – kaže Vranešević.

Poslije igračke karijere odlučio se za trenersku. Bio je trener mlađih kategorija u Slobodi, prvi trener Partizana iz Kostajnice, potom trener mlađih kategorija u Zvijezdi 09, pa pomoćnik glavnog trenera u Zvijezdi 09, koja je tada igrala Premijer ligu BIH.

– Dok sam igrao fudbal nisam razmišljao o tome čim ću su poslije baviti, ali pri zalasku karijere javio mi se taj neki instinkt da budem trener. Upisao sam trenerske licence i počeo sam da radim u Slobodi sa mlađim kategorijama. Prošao sam sve nivoe mlađih uzrasta i stekao neko jako dobro iskustvo. Mene je generalno zanimao seniorski fudbal i iz Slobode sam otišao u Partizan iz Kostajnice koji je tada igrao Regionalnu ligu Republike Srpske – grupa Zapad, a u isto vrijeme sam vodio i juniore Slobode. U zimu 2019. sam na poziv Borisa Stanišića otišao u Zvijezdu 09 kao trener kadeta koji su se takmičili u Premijer ligi BIH, a nakon šest mjeseci sam postao i prvi pomoćnik u seniorskoj ekipi, pa sam u isto vrijeme obavljao dva posla. U Zvijezdi 09 sam vodio jednu zaista dobru kadetsku selekciju i nisam doživio poraz sa njima. Ja sam ipak htio da budem prvi trener seniorskog kluba i stigao je poziv predsjednika Slobode Mladena Bosančića i trenutno sam u Slobodi – istakao je Vranešević.

Sloboda je prvi dio sezone završila na trećem mjestu u Prvoj ligi Republike Srpske, a očekivanja su da tim bude još bolji i napreduje u svakom pogledu.

– U početku sam imao problema jer smo imali jako slab igrački kadar, ali uz jedan jako dobar rad svih u klubu, uspjeli smo da se izdignemo i sada je Sloboda na nivou na kome realno i pripada. Jesenju polusezonu smo odigrali na stvarno vrhunskom nivou i borili se Rudarom iz Prijedora za prvo mjesto. Cilj mi je bio kad sam došao u Slobodu da vratim sve domaće igrače koji imaju kvalitet i u tome sam uspio. Okosnicu ekipe u drugom djelu sezone činiće domaći igrači. Pored Antonića, Desnice, Kostadinovića ekipi se pridružio Mladen Zgonjanin, a očekuje se definitivno dolazak Marka Ćulibrka i Milana Zeca. Klub je pored domaćih igrača pojačao Amir Hušić iz Cazina i Isa Samba iz Mauritanije – rekao je Vranešević.

O planovima u budućnosti, Vranešević kaže da su one trenutno vezane samo za Slobodu.

– Upisao sam pro licencu i naredni period je posvećen tome – izjavio je na kraju razgovora Vranešević.

“Radio Novi Grad”