Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da je u Srpskoj virusom korona zaraženo još 25 lica, a da njihov ukupan broj iznosi 226.

Šeranić je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je u protekla 24 časa testirano 179 lica.

On je dodao da je među novozaraženim najviše lica iz Banjaluke, i to 20, četiri su iz Laktaša, a jedno iz Šipova.

– Riječ je o 12 žena i 13 muškaraca. Uglavnom je riječ o porodičnim klasterima – rekao je Šeranić.

On je pojasnio da je devet žena srednje, a tri su starije životne dobi, dok je sedam muškaraca srednje, a šest starije životne dobi.

Šeranić je istakao da je 12 osoba hospitalizovano, dok će ostali biti smješteni u izolaciju karantinskog tipa.

– Na odjeljenju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci, gdje liječimo srednje teške pacijente, nalazi se 37 osoba. Osam osoba imamo na respiratoru, dok je na odjeljenju pulmologije 13 osoba sa lakšim simptomima. Na liječenju u Doboju je jedna osoba – naveo je Šeranić.

Prema njegovim riječima, testirana su i lica iz UKC-a koja su bila u kontaktu sa doktorom medicine i medicinskom sestrom za koje je ranije utvrđeno da su pozitivni, a svi nalazi tih kontakata su negativni.

Navodeći da u većini slučajeva kontrolišu kontakte pozitivnih lica, Šeranić je rekao da se javljaju i poneki slučajevi gdje nemaju tačno ustanovljene kontakte.

– To znači da je virus u cirkulaciji. Strategija direktnog izdvajanja pozitivnih lica iz zajednice i njihovog zdravstvenog nadzora tokom 14 dana boravka u izolaciji će imati dobre rezultate i tako ćemo spriječiti prenos virusa – kaže Šeranić.

Prema njegovim riječima, smanjen je broj osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom i sada ih je 13.515, dok je ta mjera završena za 6.367 lica.

Govoreći o situaciji u karantinima pri graničnim prelazima, Šeranić je naveo da se u Gradišci nalazi 50 lica, od kojih je 36 sa prebivalištem u Republici Srpskoj, a 14 u Federaciji BiH.

U karantinu u Šamcu, dodao je on, smješteno je 15 lica – po sedam iz Srpske i Federacije i jedno iz Brčko distrikta, u Brodu četiri osobe iz Republike Srpske, a na Rači jedna osoba iz Srpske.

Šeranić je naveo da je na jučerašnjoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije usvojeno nekoliko zaključaka koji se odnose na funkcionisanje bolnica i domova zdravlja u vezi sa organizacijom rada i nastavkom priprema za očekivani povećan broj lica koja će biti pozitivna na virus korona.

– Gledali smo kako da još bolje organizujemo zdravstveni sistem u odgovoru na ovu epidemiju. Štab je juče donio zaključak da karantin bude formiran i kod graničnog prelaza Karakaj kako bismo mogli da pokrijemo i taj dio granice – naglasio je Šeranić.

Govoreći o pomoći koju će Srpska dobiti od Srbije, Šeranić je istakao da će danas stići donacija opreme za zdravstvene ustanove.

– Zahvaljujem Vladi Srbije i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pomoć Republici Srpskoj – rekao je Šeranić.