Da ga povrede nisu omele, i da se nije odlučio da ostane u rodnom kraju zbog obaveza u porodičnoj firmi, ko zna gdje bi mu bio kraj!

To je Stanko Malinović, udarna igla Gorice, igrač bez kojeg se posljednja decenija fudbala u Šipovu ne može niti zamisliti.

I nije nikakva tajna da je on prije svega veliki čovjek, jer dan traje 24 časa, a utakmica jednom sedmično dva časa.

Tako je bilo i na velikom derbiju u nedjelju, kada su u Šipovu snage odmjerili Gorica i trnska Sloga. Pune tribine i (ne)rasčišćeni računi od jesenas, ali i plasman obje ekipe u samom vrhu drugoligaškog Zapada dali su veliki derbi u najavi o kojem se pričalo danima.

Utakmica je bila i prošla, gosti su odnijeli pobjedu (0:2), varnica je bilo na terenu i oko njega, ali ništa više niti manje nego što se i očekuje na takvom meču.

Iz redova Sloge naglasili su da za razliku od nekih, Malinović je pokazao veličinu na terenu. Niti jednog trenutka nije ni pomislio da goste “časi” vulgarnim uvredama, a pravo lice pokazao je na samom kraju.

Kada su tenzije bile na najvećem nivou, Stanko je prišao ekspediciji Sloge i rekao:

-Slobodno uđite u autobus, ja ću ići automobilom ispred vas. Ovo je moj grad i niko ne smije ni da pomisli da vam uradi nešto loše, a pogotovo da pokuša – poručio je Malinović.

Ono što je rekao i učinio je. Ispratio je goste iz Trna do izlaza iz Šipova (i malo dalje). Zvuk sirene i pozdrav iz gostujućeg autobusa.

Pobjede i porazi prolaze, ali biti čovjek, to uvijek ima vrijednost. Zato je Stanko Malinović čovjek bez mrlje. I više od toga……