Porodica i prijatelji Sretena Vasića posjetili su danas na Novom groblju u Novom Sadu vječno počivalište nekadašnjeg prvotimca zrenjaninskog Proletera, novosadske Vojvodine, Modriče i Novog Sada. Vasićev saigrač iz Modriče Petar Jelić je sa prijateljima i porodicom podigao spomenik prijatelju, fudbalerčini i – čoveku!

– Vasketova supruga Dragana, sinovi Dušan i Nemanja i prijatelji Milan Lane Jovanović, Radoslav Batak, Radovan Krivokapić, Milan Stepanov, Mirko Poledica, Jovan Tanasijević, Mićo Vranješ, Branko Lazarević, Boris Vasković, Nemanja Stjepanović, Marko Stojić, Bojan Tripić, Marko Bajić, Nikola Vasiljević, Bojan Magazin, Dario Purić, Stevo Nikolić i ja smo htjeli da obilježimo njegovo grobno mjesto. Spomenik dragom suprugu, ocu i prijatelju sa njegovim likom obavještavaće posjetioce gdje zauvjek počiva veliki čovjek. Takođe, tu je i fudbalska lopta, jer on bez nje nije mogao. Na kraju, srce ga je izdalo u dvorani dok je igrao mali fudbal – podvlači Petar Jelić.

Mladi čovjek, uz to što je bio dobar fudbaler, uspješan je i fudbalski radnik, pokazao se i ovom prilikom kao čovek velikog srca.

– Ništa to nije posebno. Sreten Vasić je zaslužio kod svih nas da ga se sjećamo, da ga nikad ne zaboravimo. On je pružio zlatne partije u dresu Proletera, bio je standardan u Vojvodini. Ko da zaboravi njegovu radost kada je zatresao mrežu Partizana?! Za Modriču je postigao njen prvi gol na međunarodnoj sportskoj sceni. Značajan period bio je kapiten, u ono zlatno vrijeme modričkog fudbalskog sporta. Često se sjetim svog druga, a uvijek to sjećanje bude obavijeno tugom da smo ga iznenada, prerano i zauvjek izgubili – rekao je skrušenim glasom Petar Jelić.

Sa Sretenom Vasićem na spoju dva veka u Vojvodini je igrao i Milan Lane Jovanović, kasnije srpski reprezentativac.

– Vaske je bio duša od čovjeka. Bio je primjer za dobro, za pošteno, za ljudsko i čestito. Bio je odraslo dijete koje je kao takav i otišlo sa ovog svijeta. Ljudina u pravom smislu riječi. Krasile su ga istinske ljudske vrijednosti. Sudbina je htjela da nas napusti samo dva ili tri časa prije svog 41.rođendana. Ostaje nam da se ovako okupimo pored spomenika i da mu odamo poštu. Nikada neće biti zaboravljen – rekao je Jovanović.

Sreten Vasić rođen je 17. decembra 1969.godine u Zrenjaninu. Iznenada je preminuo 16. decembra 2010. godine. Porodica i prijatelji sada su mu podigli spomenik, a on je svojim igrama za života postao spomenik fudbalske igre. Spomenik i kada se sruši, to ostaje za sva vremena, spomenik života.

I sjećanja…

Slađan JEREMIĆ