Osnovno pravilo samoizolacije kao efikasne mjere za prevenciju širenja virusa /korona/, te zaštite osoba iz okruženja i šire zajednice od potencijalnog obolijevanja, jeste ostanak kod kuće i izbjegavanje bliskog kontakta sa drugim ljudima, navodi se na zvaničnoj “Fejsbuk” stranici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.
U današnjoj objavi se precizira da bliski kontakt u zatvorenom prostoru predstavlja svaki kontakt duži od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra.

Zbog toga se građanima preporučuje da ostanu kod kuće, u prostoriji koja se može redovno provjetravati.

– Ne napuštajte kuću, ne odlazite na posao, školu, vjerska ili druga okupljanja. Ne pozivajte nikoga u kuću i ne primajte posjete. Izbjegavajte kontakt sa ukućanima koliko je moguće – boravite u posebnoj prostoriji. Ukoliko je moguće, koristite odvojen toalet – navodi se na “Fejsbuk” stranici Ministarstva.

Savjetuje se često pranje ruku sapunom i vodom, korišćenje papirnih ubrusa ili posebnog peškira, posuđa, pribora za jelo i posteljine.

– Hranu i druge potrepštine neka vam dostave prijatelji, porodica ili dostavljač, ali održavajte udaljenost od njih od najmanje jedan metar, stavite masku ili prekrijte usta i nos maramicom prilikom preuzimanja – navodi se.

Preporučuje se i praćenje simptoma, te telefonski poziv nadležnom domu zdravlja ukoliko se pojave povišena temperatura, kašalj ili kratak dah.

– Dok kašljete i kišete, usta prekrijte maramicom koju ćete nakon upotrebe odložiti u kantu za smeće sa poklopcem, a ruke dobro oprati i dezinfikovati sredstvom na bazi alkohola – savjetuje se.

Preporuka je i svakodnevno dezinfikovanje prostorija u kojima se boravi, kao i da ostali ukućani sprovode pojačane mjere lične higijene, ograniče svoje kretanje i socijalne kontakte, ali tako da ne naruše radne i druge neodložne obaveze.

U Republici Srpskoj, od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji, nema novih potvrđenih slučajeva virusa korona, što znači da je i dalje 20 pozitivnih na ovaj virus.