Predstavnici evropske kuće fudbala UEFA potvrdili su da su sve smjene koje su se nedavno desile u Fudbalskom savezu RS, urađene u skladu sa Statutom, kako FS RS, tako i FS BiH.
Nakon ovog, sada je i definitivno jasno da je da smjena Mile Kovačevića sa čela FS RS sprovedena u skladu sa svim propisima i da više nije pod znakom pitanja. Predstavnici UEFA do ovakvog zaključka došli su nakon konkretnih i konstruktivnih sastanaka u Sarajevu koje su održali sa predsjednicima Pravnog komiteta FS BiH, odnosno Pravne komisije FS Republike Srpske.
– Ono što je za nas iz FS RS najvažnije, to je da je napokon i zvanično potvrđeno kako nije bilo nikakvih proceduralnih grešaka u prethodnom periodu, na šta se dosadašnji predsjednik uporno pozivao. Cjelokupna fudbalska javnost, ne samo u RS i BiH, već i šire, sada se i definitivno uvjerila da smo cijelo vrijeme bili u pravu. Skinuli smo veliki teret sa sebe i možemo da nastavimo sa svim aktivnostima koje smo obećali našoj sportskoj javnosti i klubovima – istakao je potpredsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Milorad Lale.Tako će kuća fudbala Srpske već sutra dobiti novog predsjednika. U banjalučkom Banskom dvoru, sa početkom od 16 časova, biće održana Vanredna sjednica Skupštine FS RS, na kojoj je najvažnija tačka dnevnog reda izbor novog predsjednika. Prvi čovjek Borca Vico Zeljković dobio je podršku svih sedam područnih saveza pa se očekuje da skupština bude samo formalnost, odnosno da delegati potvrde njegovo imenovanje za predsjednika.

– On će tu funkciju obavljati do isteka aktuelnog mandata 30. septembra, kada će biti održana redovna izborna skupština –naglasio je Lale.

Takođe, kontrolori iz Niona zaključili su da fudbalski radnici u RS i BiH u što skorije vrijeme moraju da usaglase Statuta FS RS sa Statutom FS BiH, kako bi se na kraju sve usaglasilo sa Statutom UEFA. Sve te promjene uglavnom su u vezi sa načinom izbora članova Izvršnog odbora, kao i njegovo popunjavanje pripadnicama nježnijeg pola kojih do sada i nije bilo u izvršnoj vlasti fudbala u BiH.

Valjić generalni sekretar

Kod trenutnog vršioca dužnosti generalnog sekretara FS RS Ognjena Valjića, već od petka bi trebalo sa se izbriše predznak VD.

– Po Statutu, isključiva nadležnost je na predsjedniku saveza koji Izvršnom odboru predlaže kandidata za generalnog sekretara. Kako će sjednica IO, sa novim predsjednikom na čelu, biti održana odmah po završetku skupštine, jedna od tema biće i imenovanje generalnog sekretara – pojasnio je Milorad Lale.

“Glas Srpske”