Da je u fudbalu Srpske sve moguće pokazuje i ovaj primjer. I to na žalost iz omladinskog fudbala, u koji se toliko kunemo.

Na adresu našeg portala stilgo je pismo roditelja mladih fudbalera Sutjeske iz Foče, koji su nedavno igrali baraž sa Mladost iz Rogatice za završnicu pionirskog šampionata RS. U dvije utakmice bolji su bili rogatičani (0:1, 3:1), ali po svemu sudeći tu nisu bila čista posla!

Naime, za Mladost je nastupao Luka Janković (2002), igrač koji već godinu dana igra za beogradski FK 011, u Prvoj pionirskoj ligi FS Beograd! I nikome ništa, nevjerovatno!

Sutjeska se žalila na adresu FSRS, ali je vrlo brzo ta žalba odbijena, pa i ona drugostepena, odnosno Apelaciona, koja nije htjela, ali ni željela otvarati novu aferu u svojim redovima. Pa, eto, otvorićemo je mi….

Fočaci su snagom argumenata podastrali sve i jednu utakmicu Mladosti iz Rogatice u sezoni 2016/2017, i pogađate, niti u jednom zapasniku nema Luke Jankovića, Kako bi ga i bilo, kad dječak igra u Srbiji, brojni sajtovi objavljuju statistiku, rezultate, a mali Luka, inače odličan fudbaler igra pod svojim punim imenom i prezimenom. Sin Boža, rođen…. U brojnoj dokumentaciji koju su poslali je i izvještaj sa turnira igranog u Rogatici, u avgustu prošle godine, koji je osvojio FK 011 Beograd, a Luka Janković proglašen za najboljeg igrača smotre, pogađate već kao igrač beograđana!

Kao da i to nije bilo dovoljno, pa su se rogatičani dosjetili da za završnicu koriste “iznenadno pojačanje”, i prošlo im je.

U FSRS su kao papagaji ponavljali da u Comet sistemu piše da je Luka Janković registrovan za Mladost još 2013. godine i da samo to važi za njih. Međutim brojni dokazi kažu drugačije. Da li čelnici FSRS ovim potezom žele objasniti javnosti da mladi fudbaleri mogu biti “bijelo roblje”, odnosno da ih koristi ko, gdje i kada hoće. Zar nije bilo lakše okrenuti nekoliko brojeva u Beograd (nema ko, jer FS Srbije ih doživljava kao nesposobne), i snagom argumenata utvrditi da je dječak Luka Janković cijelu sezonu proveo u Beogradu, igrao zvanično takmičenje u sistemu druge države, i da kao takav ne može učestvovati u takmičenju pod patronatom FSRS.

Ovako, otvorili su samo još jedan front, izazvali bijes i gnjev u Foči, ali i svakoj sredini Republike Srpske koja radi pošteno sa svojom djecom, a za to bude nagrađena od glavonja iz FSRS suspenzijama i odlukama “van svake pameti”.

I dok nam se djeca švercuju po okolnim zemljama, iz FSRS uporno ponavljaju “niste u sistemu, niste u sistemu….”