Ratni hirurg Miodrag Lazić, koji je u Nišu preminuo od posljedica virusa korona, dobio je grafit u Bijeljini kojim je omladina naselja Bogdanović plac odala počast heroju Republike Srpske.
Lik čuvenog srpskog doktora oslikan je preko šablona, na stranici trafoa u ovom naselju u centru Bijeljine, koje je izgrađeno prije 40 godina.

Omladina Bogdanovića placa je neformalna grupa od 30 mladića i djevojaka koji su odrasli u ovom kraju, a zajedničko im je da su navijači Fudbalskog kluba “Crvena zvezda” i svi se bave humanitarnim radom kroz organizaciju “Srbi za Srbe”.

Patriote su, vole svoju Republiku Srpsku, poštuju srpsku istoriju i njene heroje, a godinama unazad bakljadom sa krovova zgrada proslavljaju Dan Republike Srpske – 9. januar.

Mladići koji su dali izjavu Srni ne žele da im se navode imena, kažu, žive i djeluju kao grupa, a među njima su studenti, radnici i nezaposleni, doktori elektrotehnike i farmacije, godišta od 1987. do 1999. godine.

“Grafit doktora Lazića je naša poruka budućim generacijama, da znaju i da pamte ko je taj veliki čovjek i šta je uradio za srpski narod”, poručuje Omladina Bogdanovića placa.

Među njima su i djeca rođena u bolnici “Žica” u ratnom Srpskom Sarajevu, čiji je jedan od osnivača doktor Lazić, koji je za 40 mjeseci u ovoj bolnici obavio 3.500 operacija na samoj liniji fronta.

Bijeljinski omladinci kažu da su o hirurgu Laziću čuli mnogo od starijih, da su čitali njegovu knjigu “Dnevnik ratnog hirurga” i da mu se dive.

Zato se lik hirurga Miodraga Lazića pridružio plejadi srpskih književnika, muzičara i glumaca koji imaju murale u Bijeljini.

U naselju Bogdanovića plac ranije je urađen mural najmlađeg srpskog borca Spomenka Gostića koji je poginuo u ratu, a radio ga je, kažu, njihov drugar iz Beograda.

Zidove ovog naselja krase grafiti “Crvene zvezde”, podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, kao i u Crnoj Gori, kao i likovi srpskih junaka Gavrila Principa i generala Ratka Mladića.