Pitomo laktaško selo Kosijerovo, smješteno na lijevoj obali rijeke Vrbas, i u ove hladne zimske dane je u znaku fudbala.

Igrači mjesnog kluba Milan, člana Četvrte lige PFS Gradiška i njihovi navijači još prepričavaju jesenju sezonu u kojoj im je titula izmakla za “dlaku”. Fudbal je u ovom selu odavno glavna tema, a sada su stvoreni uslovi da se ozbiljno razmišlja i o plasmanu u jače ligaško društvo.

Jedna od specifičnosti ovog kolektiva je što ime nosi po imenima trojice mještana, imenjaka, koji su svoje živote ugradili u stvaranje Republike Srpske. Milan Novković, Milan Medaković i Milan Mikić su junaci na koje sjećanja neće nikada izblijedjeti. Kažu to igrači, klupsko rukovodstvo i stanovnici sela koje je, osim po fudbalu, poznato i po vrijednim poljoprivrednim domaćinstvima. Selo ima oko 240 domaćinstava, a na biračkim spiskovima je 760 punoljetnih mještana. Svi oni vole FK “Milan” i žive za dan kada će se ostvariti san ove generacije – prelazak u Regionalnu ligu, grupa zapad.

Ekipa nastupa na lijepo uređenom stadionu, koji nosi ime takođe u ratu poginulog mještanina, Svetozara Svete Novkovića. Spomen-ploča na klupskim prostorijama, koja je postavljena u ljeto 2011. godine, svjedoči o junaštvu i hrabrosti četvorice stanovnika koji su ono najvrednije darivali za današnju slobodu. S ponosom stanovnici podsjećaju na ove mladiće, a baš njima posvetili su mnogo pobjeda na zelenim terenima u proteklih šest godina od otkrivanja spomen-ploče.

Grb Milana

– Polusezonu smo okončali na drugom mjestu, s bodom zaostatka iza Torpeda iz Cerovljana. Ugostili smo ih u posljednjem kolu, kada smo imali idealnu priliku da dođemo do titule jesenjeg šampiona, ali je utakmica završena 1:1. Propustili smo da realizujemo jedanaesterac, koji bi nam donio veliko slavlje. Ipak, život ide dalje, a 13 proljećnih iskušenja daju nam nadu da možemo do takmičarskog cilja – kaže predsjednik kluba Marko Vujaković.

Ekipa iz Kosijerova može se pohvaliti najvećom posjetom navijača od svih klubova Četvrte lige. Kada nastupaju njihovi ljubimci, vrijeme u selu stane, a sve obaveze ostaju po strani bar na nekoliko sati. Pred Aleksandrom Stojanovićem, Nikšom Kisinom, Dejanom Telićem, Mićom Miljevićem, Srđanom Vujakovićem, Sašom Galićem i ostalim mladićima iz igračkom pogona, na čijem čelu je trener Slobodan Crnadak, veliki je takmičarski zadatak. U najfudbalskijem selu Republike Srpske kažu da znaju način na koji će anulirati bod prednosti jesenjeg šampiona iz Cerovljana, s kojim će megdan podijeliti u posljednjem, 26. kolu krajem maja ove godine.

Iako zvanično nema nikakvu funkciju u klubu, u Kosijerovu s posebnim poštovanjem govore o mještaninu Brani Mastalu, velikom zaljubljeniku ovog kolektiva i istinskom entuzijasti, koji je u svim situacijama uz družinu iz ovog pitomog i naprednog sela.

Tri Milana stvoriše jedan fudbalski klub. U krvi nastao, kaku kažu mještani, nikada nestao,…