U  Narodnoj biblioteci ” Filip Višnjić” u Bijeljini, predstavljena je knjiga sportskog novinara iz Orašja, Ilje Dominkovića, pod nazivom “30 godina kupa Zadrugara” gde su zabilježena sjećanja na jedno od  najmasovnijeg takmičenja seoskih fudbalskih klubova sa područja Semberije, Posavine, Podmajevice, Birča.

Ovo takmičenje je održavano od 1962. do 1991. godine, a u njemu je učestvovalo više od 160 klubova sa područja opština: Zvornik, Bijeljina, Brčko, Orašje, Šamac, Modriča, Odžak, Gradačac, Ugljevik i Lopare.
– U ovom takmičenju su učestvovali isključivo seoski fudbalski klubovi bez obzira na rang. Ovo takmičenje je bilo vrlo popularno, čak popularnije i od ” Jugo kupa”. Ekipe sa područja Bijeljine igrale su najviše puta u finalu, čak 20,  a bili su pobijednici 8 puta a jednu pobijedu više imaju klubovi sa područja Orašje. Na ovim utakmicama su bilježene posjete od 1.000 do 4.000 gledalaca. Ovo takmičenje je  podiglo kvalitet fudbala, masovnost, uticalo  na izgradnju infrastrukture u selima, a mnogi igrači su se afirmisali i postali su reprezentativci – istakao je u knjizi autor.
Danas bi mnogi ljubitelji fudbala na ovim prostorima poželili da ovakvo takmičenje ponovo oživi, ali nema incijativa od nadležnih institucija.
– ” Naš FK Kolektiv ” iz Međaša je bio četiri puta finalista ovog takmičenja a jednom i pobijednik. Ovo su bila zlatna vremena seoskog fudbala kade se igralo iz velike ljubavi, a ne kao danas samo za službena lica, sudije i funkcionera u savezima. Velika zahvalnost autoru Ilji Dominkoviću za izdavanje ove knjige – kaže Mijodrag Jakovljević, sportski novinar iz ovog sela koji je i lično bio učesnik svi finala FK Kolektiva ali i drugih mnogobrijnih utakmica.