Ustanoviti precizan broj delegacija i članove delegacija na pogrebu Josipa Broza Tita 8.5.1980. godine se ispostavilo kao krajnje težak zadatak. Relativno pouzdan magazin „Time“ u svom članku od 18.5.1980. navodi da je sahrani prisustvovalo službenih „123 delegacije država od čega 4 kralja, 32 predsjednika i drugih čelnika država, 22 premijera te preko 100 predstavnika komunističkih ili radničkih partija“

TANJUG, službena jugoslavenska novinska agencija, prema pisanju „Time“ magazina, sahranu je nazvala „Samit čovječanstva“ aludirajuću da su pristigle delegacije gotovo svih država svijeta.

En.wikipedija.org navodi 50 državnih delegacija sa imenima članova delegacija. Engleska wikipedija kao izvore navodi nekoliko knjiga poput „Jasper Ridley, Tito: A Biography“ s UDK brojem 0-09-475610-4 (Univerzalna Decimalna Klasifikacija) što je relativno pouzdano. Pouzdanost podataka je još veća jer su navedena imena članova delegacija, osim za delegaciju Arapske Lige.

Prema njihovim službenim stranicama, Ujedinjeni Narodi su 8.5.1980. imali 148 zemalja članica. Zimbabve postaje 149. članica 25.8.1980. kao prva nova članica nakon Titove sahrane, iako je poslao delegaciju. Ako uzmemo u obzir da su neke države poput Svetog Tome i Principesa, Sajšela ili Svete Lucije postali članovi UN-a tek krajem 70-ih, (Sveta Lucija 18.9.1979.), vrlo nevjerojatno djeluje podatak kako su došle „123 delegacije država“. Krajnje je upitno jesu li države poput Svete Lucije 8.5.1980, ni godinu dana nakon primanja u UN, imale takvu diplomatsku mrežu da su poslale delegacije. Podatak o „123 delegacije“ postaje još upitniji nakon što se primijeti da se nigdje ne mogu pronaći imena članova delegacija ne tako „sporednih“ poput Australije ili Irske.

Čak i Engleska wikipedija koja ne navodi članove svih delegacija donosi mapu na kojoj je prikazano da delegacije nisu poslali samo Gvatemala, Honduras, Salvador, Haiti, Dominikanska Republika, Surinam, Čad, Malavi, Saudijska Arabija, Butan, Papua Nova Gvineja, Južna Koreja i Albanija. Ista mapa prikazana je u Kući cvijeća.

Do broja od „123 delegacije“ se može doći samo sporednim putem, ako u delegacije ubrojimo veleposlanike država, a dolazak kolonijalnog gospodara predstavimo kao dolazak delegacije tada odnedavno samostalne države. Naprimjer, ako dolazak delegacije Velike Britanije smatramo dolaskom i delegacije svih dominiona (Novi Zeland, Australija…).

Kao najverojatnije, čini se da je zaista došao „cijeli svijet“, ali cijeli važan svijet, dok delegacije manjih, diplomatski neaktivnih zemalja poput Svete Lucije, nisu prisustvovale.

Zbog svega ovoga, broj od „123 delegacije“ ostavlja se diskutabilnim dok se ne istraže sve arhive viših krugova jugoslavenske vlasti. Jedino na taj način se može doći do preciznog broja i to samo u slučaju da su sve delegacije popisane, što može biti slučaj, a i ne mora. Eventualno, video snimke sprovoda bi nakon detaljnog izučavanja mogle otkriti neke delegacije.

Ipak, zadržimo se na sigurnom broju od 50 državnih delegacija koje navodi en.wikipedija.org. Prisustvovalo je 25 predsjednika država, 9 premijera, 5 kraljeva, 4 princa, 3 ministra vanjskih poslova, 2 kancelara, 2 člana vlade Kube, 1 predsjednik parlamenta, 1 ministar obrazovanja, 1 ministar financija, 1 Generalni guverner (predstavnik Britanske krune u Kanadi), 1 zamjenik premijera, 1 Veliki vojvoda, Roberto Rodrigez Varela, predstavnik Argentine bez nominalne titule, te lideri Libije Moammar Gadafi, Poljske Wojciech Jaruzelski i Edward Gierek i SSSR-a Leonid Brezhnev, bez titula koje bi se mogle podvesti pod „klasične“.Državnički „najjaču“ delegaciju poslala je Zapadna Njemačka šaljući cjelokupni državni vrh – Predsjednika, Kancelara i Ministara vanjskih poslova. Austrija, Italija, Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo i SSSR su također poslali cjelokupan državni vrh.

Najneobičnije delegacije su imali Ujedinjeno Kraljevstvo koje je uz premijerku Thatcher poslalo i ratnog veterana, šefa britanskog izaslanstva pri Titovom štabu 1943., SAD u čijoj se delegaciji nalazila majka predsjednika Cartera, Egipat koji je poslao sina i kćer predsjednika Gamal Abdel Nassera te Vatikan koji je poslao svećeničko lice, diplomatu, ujedno i nadbiskupa.

Predsjednik Carter se našao javno prozvan od strane svog potpredsjednika Busha Starijeg jer nije osobno otišao.

Uz delegacije država, sahrani su prisustvovali i Glavni tajnik UN-a, Generalni direktor UNESCO-a, Potpredsjednik Europske Komisije i delegacija Arapske lige.

Mnogobrojna su bila i izaslanstva raznih pokreta i organizacija iz kojih se mogu izdvojiti Yasser Arafat, lider tada međunarodno nepriznate Palestine, Mohamed Abdelazi, Predsjednik Saharske Arapske Demokratske Republike, međunarodno djelomično priznate države te lideri Socijalističke Partije Čilea, Carlos Altamirano i Clodomiro Almeyda. Iako lider Čilea, Augusto Pinoche nije poslao službenu državnu delegaciju.

Čak i sa sigurnim brojem od 50 državničkih delegacija kojima se pridružuju 4 delegacije međunarodnih organizacija te 12 delegacija pokreta i stranaka, sahrana Josipa Broza Tita je najveća državnička sahrana u povijesti.

Za kraj, tri vrlo indikativne činjenice:

– Iako se okupio ogroman broj državnika, njihovi međusobni susreti i pregovori su bili rijetki. Skoro da ih nije ni bilo. Svrha njihovog dolaska nije bila diplomatska nego isključivo odavanje počasti Titu.

– Nitko od državnika nije „pobrao“ negativne političke bodove kod kuće jer je došao Titu na sahranu. Jedine negativne bodove zaradio je predsjednik SAD-a, Carter i to zato jer nije otišao osobno, a Brezhnev jeste.

– Prema protokolu, sve strane delegacije polagale su cvijeće ispred Titovog lijesa, a većina delegacija se naklonila, uključujući Thacher i Brezhneva. Yasser Arafat je salutirao vojnički, a Saddam Hussein se pokraj lijesa zadržao najduže, sve dok ga ljudi iz protokola nisu zamolili da ode budući da je iza njega bilo još mnoštvo delegacija.

Za povijesno potpuno relevantne podatke, morat ćemo pričekati istraživanje gore već spomenutih arhiva. To tada, i ovaj članak može poslužiti, makar kao indikativan, jer su sva imena delegacija skoro sigurno točna, a broj od 66 delegacija minimalan. Ostaje samo da se sljedeći popis nadopunjava kako se dolazi do novih podataka.

Na sahranu Josipa Broza Tita došle su sljedeće delegacije:

 1. Službene delegacije država:
 2. Alžir
 3. Predsjednik Chadli Bendjedid
 4. Predsjednik parlamenta Rabah Bidat
 5. Angola
 6. Ministar obrazovanja Ambrósio Lukoki
 7. Argentina
 8. Alberto Rodríguez Varela
 9. Austrija
 10. Predsjednik Rudolf Kirchschläger
 11. Kancelar Bruno Kreisky
 12. Afganistan
 13. Premijer Sultan Ali Keshtmand
 14. Bangladeš
 15. Predsjednik Ziaur Rahman
 16. Belgija
 17. Kralj Baudouin
 18. Bugarska
 19. Predsjednik Todor Živkov
 20. Kanada
 21. Generalni guverner Edward Schreyer
 22. Cipar
 23. Predsjednik Spyros Kyprianou
 24. Čehoslovačka
 25. Predsjednik Gustáv Husák
 26. Danska
 27. Princ Henrik, suprug danske kraljice Margarete II
 28. Egipat
 29. Sin Gamal Abdel Nassera
 30. Kćer Gamal Abdel Nassera
 31. Etiopija
 32. Predsjednik Mengistu Haile Mariam
 33. Finska
 34. Predsjednik Urho Kekkonen
 35. Francuska
 36. Premijer Raymond Barre
 37. Ministar vanjskih poslova Jean François-Poncet
 38. Njemačka (zapadna)
 39. Predsjednik Karl Carstens
 40. Kancelar Helmut Schmidt i
 41. Ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher
 42. Njemačka (istočna)
 43. Predsjednik Erich Honecker
 44. Gvineja
 45. Predsjednik Ahmed Sékou Touré
 46. Gvineja Bisao
 47. Predsjednik Luís Cabral
 48. Kina
 49. Predsjednik Hua Guofeng
 50. Zamjenik premijera Ji Pengfei
 51. Kuba
 52. Član vlade Isidoro Malmierca Peoli
 53. Član vlade Carlos Rafael Rodríguez
 54. Mađarska
 55. Predsjednik János Kádár
 56. lndija
 57. Premijerka Indira Gandhi
 58. ltalija
 59. Predsjednik Sandro Pertini
 60. Premijer Francesco Cossiga
 61. lrak
 62. Predsjednik Saddam Hussein
 63. Japan
 64. Premijer Masayoshi Ōhira
 65. Jordan
 66. Kralj Hussein od Jordana
 67. Mali
 68. Predsjednik Moussa Traoré
 69. Nizozemska
 70. Princ Bernard, suprug kraljice Juliane
 71. Princ Claus, suprug kraljice Beatriks
 72. Nepal
 73. Kralj Birendra od Nepala
 74. Libija
 75. Muammar Gaddafi
 76. Luksemburg
 77. Veliki vojvoda Jean
 78. Norveška
 79. Kralj Olav V od Norveške
 80. Pakistan
 81. Predsjednik Muhammad Zia-ul-Haq
 82. Poljska
 83. Wojciech Jaruzelski
 84. Edward Gierek
 85. Portugal
 86. Predsjednik António Ramalho Eanes
 87. Premijer Francisco de Sá Carneiro
 88. Rumunjska
 89. Predsjednik Nicolae Ceaușescu
 90. Sirija
 91. Predsjednik Hafez al-Assad
 92. Sjedinjene Američke Države
 93. Potpredsjednik Walter Mondale
 94. Lillian Gordy Carter, majka predsjednika Cartera
 95. Diplomat William Averell Harriman
 96. Ministar financija George William Miller
 97. Sjeverna Koreja
 98. Predsjednik Kim Il-sung
 99. SSSR
 100. Leonid Brezhnev
 101. Ministar vanjskih poslova Andrei Gromyko
 102. Španjolska
 103. Premijer Adolfo Suárez
 104. Švedska
 105. Kralj Carl XVI. Gustaf od Švedske
 106. Tanzanija
 107. Predsjednik Julius Nyerere
 108. Turska
 109. Premijer Süleyman Demirel
 110. Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske
 111. Premijerka Margaret Thatcher
 112. Princ Philip, muž kraljice Elizabete II
 113. Ministar vanjskih poslova Peter Carington
 114. Brigadir Fitzroy MacLean, vođa britanske misije pri Titovom štabu 1943.
 115. William Deakin, Churchillov osobni asistent, diplomata i stručnjak za britansko-jugoslovenske odnose
 116. Vatikan
 117. Nadbiskup Novalicijana i diplomat pape Ivana Pavla II, Achille Silvestrini
 118. Zambija
 119. Predsjednik Kenneth Kaunda
 120. Zimbabve
 121. Predsjednik Robert Mugabe
 122. Delegacije međunarodnih organizacija:
 123. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kurt Waldheim
 124. Generalni direktor UNESCO-a Amadou-Mahtar M’Bow
 125. Potpredsjednik Europske Komisije Wilhelm Haferkamp
 126. Delegacija Arapske Lige za koju nisam pronašao imena članova
 127. Delegacije stranaka i političkih organizacija:
 128. Lideri Socijalističke Partije Čilea Carlos Altamirano i Clodomiro Almeyda
 129. Predsjednik i istaknuti član Socijalističke Partije Francuske François Mitterrand i Lionel Jospin
 130. Predsjednik Panhelenskog Socijalističkog Pokreta iz Grčke, Andreas Papandreou
 131. Predsjednici Italijanske Socijalističke Partije, Bettino Craxi i Italijanske Komunističke Partije, Enrico Berlinguer, Enzo Bettiza, novinar i pisac rođen u Splitu 1934, Giancarlo Pajetta, član Parlamentarne komisije za vanjske poslove i političar Paolo Bufalini
 132. Istaknuti član Progresivne Socijalističke Partije Libanona Walid Jumblatt
 133. Lider Palestine Yasser Arafat
 134. Mário Soares, opozicijski lider, i Álvaro Cunhal, glavni sekretar Komunističke Partije Portugala
 135. Predsjednik Saharske Arapske Demokratske Republike Mohamed Abdelaziz
 136. Glavni tajnik Španjolske Socijalističke Radničke Partije Felipe González
 137. Predsjednik Republičke Radničke Partije Turske Bülent Ecevit
 138. Političarka i bivša premijerka Šri Lanke Sirimavo Bandaranaike
 139. Predsjednik Laburističke Partije Velike Britanije James Callaghan
 140. Predsjednik Socijaldemokratske Partije Njemačke Willy Brandt