Aleksandar Čeferin, prvi čovjek UEFA bio je u Sarajevu, i još brže otišao iz njega!

Dobro orkestriran inženjering Dine Begića i ovaj put je odnio pobjedu nad suštinskim pitanjem, da li je vrh NFSBiH ogrezao u kriminalu. Novinarska pitanja na tu temu bila su spremna, ali pravoga odgovora nije bilo. Odnosno bilo ga je, ali za novinare drugih država! Kako? Pa, na isto pitanje bh novinara, i kolega iz Hrvatske Aleksandar Čeferin je dao potpuno dva različita odgovora!

Ovako je to izgledalo za “Sportske novosti”, čiji su novinari zajedno sa predsjednikom Davor Šukerom bili u Sarajevu.

Nije mogao izbjeći ni pitanje o osobama u HNS-u protiv kojih se vode istrage zbog različitih kaznenih djela i protiv kojih su već pokrenuti i sudski postupci.

Čeferin je kazao kako se ta zbivanja prate u UEFA-i a ako bi netko bio pravomoćno osuđen to bi onda automatski značilo njegovu eliminaciju iz nogometnih struktura.

“Znamo da su postupci protiv nekih članova HNS-a pokrenuti. Za mene kao pravnika je presumpcija nevinosti bitna stvar, no ako bi netko bio osuđen, onda on apsolutno ne može djelovati u nogometu”, istaknuo je Čeferin.

Sve jasno kao dan! Za osuđene kriminalce koje Dino Begić i Mile Kovačević drže visokopozicionirane u najvišim organima nema mjesta u fudbalu!

Međutim, na to isto pitanje Bh novinara, Čeferin je dao pomalo konfuzan odgovor:

– Svako ko je osuđen ne bi trebao biti u fudbalu. Zanimljivo pitanje i mi nismo promijenili pitanje po tome. Šta znači miješanje politike u sportu? To je nedefinisano, mi po cijeloj Evropi imamo članove koji su aktivni političari. Možda će se u budućnosti precizirati stav. Imamo problem ako se u konkretne odluke miješaju i ako politika odlučuje ko će biti u reprezentaciji i ko će biti selektor. To je uplitanje politike u praksi. Da bi neko ko se bavi politikom da bi mu bilo zabranjeno biti član IO.

Dakle, Čeferin nije mogao izbjeći odgovor da osuđenima nije mjesto u fudbalu, ali očigledno da je večera uz sarajevske ćevapčiće, i Halidova sevdalnika “Tebi i meni za prošle dane” i te kako korigovala čvrstinu u tom stavu, koju Čeferin iznosi bilo gdje u Evropi, izuzev u Bosni i Hercegovini.

Isto tako, još jedno saopštenje iz FSBiH da imaju punu podršku Savjeta ministara BiH je apsolutno bacanje prašine u oči naivnima. Pa, zar bi FSBiH trebao da ima podršku premijera vlade Zimbabvea, ili vlastite države?

U BH fudbalu ništa novo, Čeferin bio, i otišao, a problemi ostali, i to veliki, mnogo veći nego što čelnici krovne kuće fudbala misle. Možda će im zenički, ili fočanski paviljon jednog dana, svi se nadamo uskoro, dati vremena da razmisle uz pjesmu kojom su barem na kratko kupili Čeferina: “Tebi i meni za prošle dane”…..