Prijedrčanka Tamara Došen je pravi primjer kako škola i fudbal mogu i te kako zajedno! Tamara je već dvije sezone mahač na ženskoj Premijer ligi BiH, ali i uspješan student na Visokoj medicinskoj školi.

Ljubav prema fudbalu nastala je još iz najmlađih dana. Oduvijek sam voljela da pratim i gledam utakmice. Jedan period sam i trenirala, ali to nije bilo nista ozbiljno, onako rekreativno za svoju dušu. Nakon što sam odustala od igranja, uz pomoć trenera, odlučila sam da budem u ovim vodama, ali ovaj put u ulozi sudije. Prijavila sam se 2015. godine  na konkurs i od tada nosim “crnu uniformu”. Sudila sam i kao glavni sudija, ali sam se opredjelila za B listu, jer sam odmah na startu više zavolila zastavicu nego pištaljku, a i smatram da je u većini utakmica manji pritisak na sudiju asistenta. Moram da istaknem da otkako sam počela sa suđenjem, imam veliku podršku svojih kolega. Mnogo mi znači kada imam prijatelje koji mi nesebično prenose svoje znanje i koji  će mi uvijek pomoći – započinje priču Tamara Došen.

Nekako sa suđenjem i školska klupa je igrala važnu ulogu u Tamarinom životu.

-Te 2015. godine sam počela i da studiram. Trenutno sam apsolvent na Visokoj medicinskoj školi, smjer sanitarno inženjerstvo. Ispite dajem na vrijeme, pretežno godinu očistim u junsko-julskom ispitnom roku, da bi mogla i da se odmorim od školskih obaveza i da bi se mogla adekatno spremati za norme. Moram da napomenem da sam ove četiri godine trebala da budem na budžetu, ali Vlada je donijela takvu odluku da generacija koja je upisana 2015. ostane uskraćena za to – nastavlja Tamara.

Od 2017.godine ona je  na B listi ženske Premijer lige Bosne i Hercegovine. Proljetos je sudila UEFA Razvojni turnir u Zenici (U-17),  potom i finale Kupa Bosne i Hercegovine, a početkom ovog mjeseca i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo (U-19).

-Kvalifikacije za EURO, koje je bilo u Bijeljini je za mene veliko i nezaboravno iskustvo. Imala sam tri  utakmice, gdje sam sudila zajedno sa Poljakinjama,Estonkama i Litvankama, gdje sam mogla da vidim kako one treniraju te kako se spremaju za utakmicu. Što se tiče moga daljeg rada i planova, naravno da bih voljela da sudim evropske utakmice, ali sad mi je najvažnije da svaku utakmicu odsudim najbolje što znam i ne sumnjam da će mi na kraju doći pozitivan ishod – poručila je Tamara Došen.

Buduća doktorka sa zastavicom…..