Fudbalski stručnjaci, koji su u minuloj sezoni sjedili na klupama premijerligaša iz Republike Srpske, pozdravili su odluku Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH o promjeni pravila o zaštićenom godištu i svi se slažu da bi ona mogla donijeti mnogo koristi “najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu” na ovom prostoru.

Na sjednici IO FS BiH donesena je odluka da umjesto dosadašnja četiri igrača u zapisniku mlađa od 21 godine, sada utakmicu moraju početi njih dvojica, s tim da jedan mora biti stalno na terenu. Uz sve to svi oni moraju biti državljani BiH.

– Ovo će natjerati sve čelnike klubova da još više pojačaju rad u omladinskim školama, što u pojedinim klubovima do sada nije bio slučaj. Ujedno biće prilika mladim igračima da praktično na početku karijere steknu iskustvo i afirmaciju. Klubovi bi isto mogli da imaju veliku korist, jer će se fudbaleri zaštićenog godišta veoma brzo naći na meti menadžera, a jasno je da je njihova prodaja velika prilika većini klubova da finansijski ojačaju. Korist bi trebalo da ima i reprezentacija, jer će na meti selektora uvijek biti dosta budućih asova – naglasio je šef stručnog štaba Borca Marko Maksimović.

Trener Krupe Siniša Mrkobrada smatra da je odluka odlična, ali se pribojava kako će u praksi ona biti sprovedena u djelo i da možda neće biti baš tako djelotvorna kako je planirano.

– Ne treba trošiti riječi da su mladi budućnost svakog kluba i da bez jake omladinske škole nema ni dobrog prvog tima. Sigurno je da će eventualnom prodajom tim mladih profitirati klubovi, a na dobiti će biti i reprezentativne selekcije jer će dosta igrača zaštićenog godišta biti stalno na sceni. Međutim, pribojavam se da će treneri pritisnuti željama i ambicijama klupskih čelnika malo odstupati od ovog pravila. Ubijeđen sam da će se veoma često dešavati da u ranoj fazi utakmice jedan od dvojice igrača do 21 godine bude zamijenjen. Ako se to bude dešavalo, a vjerujem da hoće onda se mora razmišljati kako to iskorijeniti – pesimista je Mrkobrada.

Vlado Jagodić ove sezone sjedio je u prvom dijelu sezone na klupi Borca, a kraj prvenstva dočekao je kao trener Radnika.

– Pozdravljam odluku, mada moramo biti svjesni da je većina klubova od starta prvenstva opterećena rezultatima i visi im mač nad vratom, tako da će jedan od dvojice igrača veoma brzo biti zamijenjen, odnosno na samom početku meča. Nikada se nisam plašio pružiti šansu mladim igračima, o čemu govori podatak da je u prvom dijelu sezone, odnosno na 19 utakmica, dok sam bio trener Borca Đorđe Milojević odigrao 16, Marko Kujundžić 12 i David Čavić četiri utakmice. Dobro je što će na ovaj način mladi igrači sticati neophodno iskustvo i veoma brzo postati standardni prvotimci, a klubovi će imati i koristi od eventualne prodaje. Igranje većeg broja fudbalera zaštićenog godišta olakšaće posao selektoru oko izbora reprezentativaca – rekao je Jagodić.

Selektor mlade selekcije BiH Slobodan Starčević, sa kojim je prije nekoliko dana produžena saradnja, naglasio je da će od ove odluke koristi imati ne samo mladi igrači i klubovi, već i reprezentacija.

– Od ovoga će fudbal u BiH imati višestruku korist. Prvo klubovi će morati da se više posvete radu u omladinskim školama iz koje će crpiti mlade igrače. Oni će dobiti priliku da se brzo nametnu, samim tim i da brzo dospiju u žižu javnosti, ali i na metu menadžera. Mi koji se bavimo selektorskim pozivom imaćemo priliku da u svakom kolu vidimo 24 mlada igrača na djelu, koji bi ubuduće trebalo da budu okosnica reprezentacije – naglasio je Starčević.

“Glas Srpske”