Najveća prva probna štraparijada u srbačkom selu Župski Razboj privukla je 2.000 posetilaca banjalučke i dobojske regije!

U takmičenju konja u vuči balvana učestvovalo je 20 konjskih zaprega iz šest opština BiH – Doboja, Čelinca, Prnjavora, Teslića, Kotor Varoša i Čelića.

Organizator, mještanin Rodoljub Nuždić, iznenađen je odzivom gostiju u naselju ispod Motajice.

– Zahvalan sam svim vlasnicima radnih konja koji su stigli iz šest opština, kao i mnogobrojnim ugostiteljima koji su uslužili ovoliki broj posetilaca – rekao nam je Nuždić.

Ovog puta nagrada za takmičare je izostala s obzirom na to da se radilo o probnoj štraparijadi, kako bi se ispitalo interesovanje vlasnika konja i građana za ovakvu manifestaciju.

Dogovoreno je da prva takmičarska štraparijada u Župskom Razboju bude 24. maja iduće godine.

– Moji konji su bili najbolji u lakoj kategoriji. Sigurno dolazim na prvu zvaničnu štraparijadu u srbačkoj opštini – kaže Željko Ćosić iz Čelinca.

I Zoran Milosavac iz Lišnje, kod Prnjavora, koji ima iskustva s mnogobrojnih takmičenja ove vrste u BiH, takođe je rekao da će doći na poziv svog prijatelja Rodoljuba Nuždića.

Probnoj štraparijadi prisustvovao je i međunarodni voditelj ovakvih manifestacija Stanislav Jakica, koji nam je rekao da se na prostoru bivše Jugoslavije, u poslednjih 12 godina štraparijade održavaju u Srbiji, Hrvatskoj i BiH i da se vode razgovori o tome da ovaj vid takmičenja zaživi u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

– Ljudi na selu vole ovu vrstu nadmetanja, koja gubi primat sa pojavom teške mehanizacije u šumskim gazdinstvima. Potrebno je dobro obučiti radne konje i steći odgovarajuće vještine u komandovanju bez mučenja životinja, tako da konji pokažu zapanjujuću mišićnu snagu u vuči trupaca težine od jednog do tri kubna metra na udaljenost koja iznosi oko 100 metara – kaže Jakica.

“Večernje novosti”