Grad Varaždin je bio domaćin 11. fudbalskog kampa nacionalnih manjina u organizaciji Svjetske asocijacije Roma, koji je okupio 120 dječaka i djevojčica uzrasta od 7 do 15 godina.

Riječ je o jedinstvenom projektu u svijetu koji šalje poruku mira, tolerancije i zajedničkog života, a podržavaju ga Svjetska i Evropska fudbalska asocijacija (FIFA i UEFA).

Ovom događaju su, pored visokih zvanica iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i grada Varaždina, prisustvovali i predstavnici kotorvaroških fudbalskih veterana koji djeluju u okviru Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije.

Predsjednik Udruženja Slobodan Petrović uručio je tom prilikom predsjedniku Svjetske organizacije Roma Totiju Dediću garnituru sportskih majica i tako podržao manifestaciju koja ima za cilj rušenje predrasuda i zbližavanje ljudi.

-Nastavili smo sa podrškom Svjetskoj organizaciji Roma u borbi protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i siromaštva, jer je sport odlična prilika za suzbijenje mržnje i ostalih negativnosti – istakao je Petrović.

Predsjednik Svjetske asocijacije Roma Toti Dedić je istakao da je rasizam, nažalost, još uvijek česta pojava na fudbalskim stadionima.

-Mi radimo na promociji tolerancije i prihvatanja različitosti i tako pomažemo u svakom segmentu borbe nacionalnih manjina za bolji status. Ovom prilikom bih se zahvalio našem ambasadoru i proslavljenom fudbaleru Veldinu Kariću na podršci, ali i našim istinskim prijateljima iz Kotor Varoša, koji u kontinuitetu podržavaju naš rad – poručio je Dedić.

Delegacija fudbalskih veterana je u gradu Prelogu bila gost predsjednika Međimurskog fudbalskog saveza Mate Kljajića, rođenog Kotorvarošanina, kao i njegovog zamjenika Damira Dominića.

-Bilo mi je zadovoljstvo upoznati fudbalske veterane iz Kotor Varoša, koji na najbolji mogući način promovišu opštinu u kojoj sam rođen – rekao je Kljajić i dodao da će delegacija veterana biti gost Međimurskog fudbalskog saveza na utakmici Lige nacija Hrvatska – Španija na stadionu Maksimir.

Takođe, nekadašnji igrač Željezničara, Varteksa, Dinama, Torina, Lugana i reprezentativac Hrvatske Veldin Karić je podržao ideju da sa veteranima zagrebačkog Dinama naredne godine gostuje u gradu na obalama Vrbanje.

25. oktobra na Gradskom stadionu u Banjaluci biće održan drugi fudbalski kamp nacionalnih manjina u BiH, a jedan od partnera u realizaciji ovog projekta biće i Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije.