Fudbalski sport u Brčko distriktu već dugi niz godina je u debelom ofsajdu. Od megalomanskih najava izgradnje sportskog objekta, Gradskog stadiona, fudbalskog doma Jedinstva, ostale su samo zidine, a ekipa igra u najnižem rangu, nakon odustajanja od Druge lige FSRS, grupa “istok”.

Ni ostali brčanski klubovi, nemaju se čime pohvaliti. Ilićka drži drugoligaški “fenjer” na istoku Srpske, dok Lokomotiva bije bitke na regionalnom “istoku”.

Akcenat stavljamo na Jedinstvo. Nekadašnji stabilni drugoligaš bivše Jugoslavije, dugogodišnji prvoligaš Srpske, klub osnovan davne 1919. godine, danas igra Prva ligu OFS Brčko distrikta, odnosno Petu ligu iliti najniži rang sa klubovima, kojima je bila misaona imenica Jedinstvo i čast da dođu da gledaju njihove utakmice. Danas te, seoske ekipe, “rešetaju” stogodišnjaka. Jedinstvo je posljednje, sa 0 bodova i sa 8 uzastopnih poraza i gol razlikom 11:40.

Pogledajte samo rezultate:

  1. kolo Jedinstvo – Krbeti 0:3
  2. kolo Sava 04 (Brezovo Polje) – Jedinstvo 3:2
  3. kolo Jedinstvo – Mladost (Trnjaci) 0:11
  4. kolo Sveti Jovan (Brezik) – Jedinstvo 4:3
  5. kolo Jedinstvo – Budućnost (Vučilovac) 2:3
  6. kolo Čelik (Grbavica) – Jedinstvo 2:1
  7. kolo Zadrugar (Bukvik) – Jedinstvo 11:1
  8. kolo Jedinstvo – Polet (Čović Polje) 2:3

Ostavljeni od svih, sa grupom fudbalskih entuzijasta, koji se još uvijek nadaju nekom čudu, Jedinstvo proživljava najteže fudbalske dane.

Nekadašnji dvostruki osvajač kupa Republike Srpske, pored seniora, ima i selekciju pionira, koji se takmiče u Omladinskoj kvalitetnoj ligi pionira FSRS, grupa “istok”, gdje se dječaci sa svojim trenerom Savom Obradovićem bore sa grbom Jedinstva.

Vlast u Brčko distriktu, ko god da je čini, već decenijama, godinama priča istu priču o fudbalskom razvoju, savremenom stadionu, igranju u Premijer ligi BiH, a istina je sasvim drugačija. Za 180 stepeni.