Iako je još aktivan fudbaler u redovima drugoligaša Mladosti iz Rogatice, 30-godišnji Stefan Spajić može se pohvaliti da je uporedo sa igranjem sticao i trenersko zvanje.

Prvo je položio za C, potom i B licencu i onda na kraju došao do UEFA A licence.

– Trenersko obrazovanje sam započeo prije nešto više od tri godine i kao što je poznato između dobijanja licenci uvijek je potreban određeni vremenski period u stažiranju i vođenju timova u mlađim kategorijama i nižim, amaterskim rangovima – naglasio je Spajić.

Po njegovim riječima za sada sve ide po planu.

– Bila mi je čast i veliko zadovoljstvo da učim od tako eminentnih fudbalskih stručnjaka kao što su Munir Talović, Eldin Jelešković, Mladen Žižović, Siniša Mrkobrada, Vedad Ibišević, Branislav Krunić, Aleksandar Alić… Od njih sam stekao znanje i cilj mi je da ga prenosim na buduća fudbalska pokoljenja prije svega u mojoj rodnoj Rogatici – nastavio je Spajić.

Sa dobijanjem A licence ovaj Rogatičanin ne namjerava da stane u trenerskom usavršavanju.

– Želja mi je da u dogledno vrijeme postanem i vlasnik UEFA Pro licence. Znam da za to treba da prođe nekoliko godina, kao i poprilična finansijska sredstva i veoma poznat klub u kojem ću stažirati, ali vjerujem da ću uspjeti. Cilj mi je da jednog dana odem i dalje, u neki veći klub, da postanem profesionalni trener i vjerujem da ni taj dan nije daleko – naglasio je Spajić.

Može se pohvaliti da je igrao za dosta klubova u Republici Srpskoj i BiH, ali je uvijek imao amaterski ugovor. Nosio je dres Mladosti, čiji je i danas član, ali i višegradske Drine, Stakorine iz Čajniča, Gradine iz Srebrenika, Zvijezde 09, Famosa iz Istočne Ilidže, Leotara i paljanske Romanije.

– Za koji god sam klub igrao uvijek sam davao sve od sebe da budem što bolji, ali i da ekipa ostvari što bolji rezultat. Igrao sam i još igram na amaterskoj osnovi. Ne razmišljam još  da je došlo vrijeme da okačim kopačke o klin, ali jasno je da ću u budućnosti sve više vremena posvećivati trenerskom usavršavanju – dodao je Spajić.

Mali broj Rogatičana se može pohvaliti da imaju trenersku UEFA A licencu, a među njima su Mladen Žižović i braća Mladen i Slavko Obrenović.

– Drago mi je što sam krenuo njihovim stopama. Bio bih srećan da jednog dana ostvarim bar dio toga što je za kratko vrijeme u trenerskoj karijeri napravio Žižović, ali i braća Obrenović – naglasio je Spajić.

“Glas Srpske”