Premijer liga BiH, da je nema trebalo bi ju izmisliti. Pomiješana, izmiješana, od Mostara do Bijeljine, preko Sarajeva i Širokog Grada, pa sve do kanjona Vrbasa u Krupi na Vrbasu i Jajcu, usput zakači i Kakanj, Vitez i Tuzlu.

Mnogi će reći da je ovog ljeta bio pomor srpskih ekipa u bh eliti. Ostadoše samo dva predsatvnika, koji se i više nego dobro bore sa alama iz Federacije BiH.

Radniku i Krupi, ako Bog da neko će se priključiti sledećeg ljeta (Borac), ali zato ako nema ekipa, dominiraju srpski treneri! Prvih pet ekipa u Premijer ligi vode stručnjaci iz Republike Srpske i Srbije!

Vodeći Zrinjski na krilima gradiščanca Vinka Marinovića hita ka još jednoj tituli. Teško da ko može zaustaviti “plemiće”, osim sami sebe da sapletu, a veliki pečat tom tragu dao je i Marinović. Po mnogima i glavni kandidat za selektorsku fotelju U21 reprezentacije BiH, sa koje bi zbog katastrofalnih rezultata trebao otići Darko Nestorović.

vinko-marinovic

Drugo mjesto čvrsto drži Slobodan Starčević. Krupa kormilari nemirnim bh vodama, i ne samo da kormilari, već uzima skalpove i velikih i malih, pomjerajući iz časa u čas limite i ciljeve koji su zacrtani. Uloga nekadašnjeg trenera Borca i Rudar Prijedora je nemjerljiva, jer ima ubjedljivo najmlađu ekipu u Premijer ligi BiH, a momci igraju kao da su tu starsjedioci. Trag Slobodana Starčevića je prepoznatljiv,…

Radnik je kašljucao na početku sezone. Sjajna sezona, osvojen Kup BiH, pa nastup u Evropi uzeli su danak u bijeljinskom premijerligašu. Uslijedila je smjena trenera, i dolazak na kormilo Nebojše Miloševića. Pun pogodak! Srpski stručnjak je preporodio Radnik koji se probio do treće pozicije, a i na korak je do plasmana u 1/4 finale Kupa BiH.

 

Kao što je dolazak Miloševića u Bijeljinu bio pun pogodak, tako je i odlazak Slavka Petrovića na “Grbavicu” bio pogodak. Željo hvata zalet, a čvrsta ruka Petrovića već se vidi u dolini Ćupova. Navijači traže trofeje i Evropu, a sa Slavkom to sve izgleda mnogo vjerovatnije.

slavko-petrovic

Sloboda iz Tuzle bila je pred ponorom, ali kao spasilac pojavio se Vlado Jagodić. Prvo remi na “Otoci”, pa pobjeda nad Širokim Brijegom vratili se vjeru u Tuzlu i njen fudbal. Može li Vlado nastaviti ono što je radio u Borcu, vidjeće se vrlo brzo, ali za sada to ide sve u dobrom smjeru.

Kako god bilo, da li slučajno, ili ne, prvih pet ekipa Premijer lige BiH sa klupe predvode srpski stručnjaci. Krvna zrnca ne brojimo, ali kako federalci vole reći za nas, “iz manjeg bh entiteta” došla je jedna pozitivna fudbalska priča. Ispričali su je Krupa i Radnik, odnosno Vinko Marinović, Slobodan Starčević, Nebojša Milošević, Slavko Petrović i Vlado Jagodić.