Da je u fudbalu Republike Srpske odavno mrak vidi se gotovo u svim rangovima takmičenja! Ovaj put ostaćemo na drugoligaškom “Istoku” ligi koja je odavno izgubila kompas….Izuzev šampiona Sloge iz Gornjeg Crnjelova, koji je najviše zahvaljujući svojom snagom izdigao se iz blata i korača ka Prvoj ligi RS, sve ostalo je gotovo neregularno. Publike gotovo da i nema na stadionima, jer igraju se utakmice tri za tri, u kojima je sve dogovoreno.

Ipak, ima i svijetlih primjera, a jedan je upravo stigao iz Gornjeg Crnjelova. Naime, potpredsjednik NFSBiH Milorad Sofrenić, i prvi čovjek drugoligaša iz Brodca, tražio je bodove spasa od Sloge:

-Dajte nam bodove, vama nisu potrebni, a ja ću vam to vratiti kada budete u Prvoj ligi –zahtjevao je Sofrenić.

-Nema od toga ništa. Igraćemo pošteno, pa kako bude. Ako nas pobijedite na zelenom terenu, čestitaću vam prvi, sve ostalo zaboravite –poručio je Zlatko Krbanjević, predsjednik Sloge.

Na terenu bilo je 0:4, za Slogu, osta Mijo kratkih rukava, a godinama unazad, da ne kažemo decenijama upravo tako je zatvarao utakmice.

Iz Sloge je čak stiglo i saopštenje u kojem ukazuju na razne pritiske, ali neće podleći pod njih. Bravo za sada……

O regularnosti teško je pričati, pogledajte samo primjer Mladosti iz Gacka. U srijedu, 2. maja igrali su utakmicu 24. kola sa Mladosti iz Bogutova Sela. Dan kasnije, 3. maja igraju u Brodcu protiv Jedinstva. Manje od 24 časa proteklo je od jedne do druge utakmice, za potredsjednika FS BiH to i nije toliko važno, koliko jeste da pobijedi, a hoće, jer je snosio troškove gačanima!

Pred nama je i utakmica 17. kola u Trebinju između Leotara i Jedinstva iz Brčkog. Ovaj duel trebao se igrati 25. marta, ali je odlukom takmičarskih organa pomjeren za 9. maja. Kakve li ironije, nad Dan pobjede nad fašizmom, Leotar će pustiti bodove Jedinstvu….

Tri za tri, i tako ukrug, “divlji Istok” i to drugoligaški daleko je odmakao.

Nepravilnosti ima još, i mi i Vi to znamo, šaljite nam komentare, sugestije, primjere, da jednom za sva vremena stanemo fudbalskoj mafiji na kraj…..