Fudbal u Republici Srpskoj nikako da se oslobodi afera. Još nije arhiviran slučaj “mlađih selekcija”, a još jedan slučaj je u najavi. Opet je u centru pažnje Sloboda iz Novog Grada, a sada je više nego jasno da su napravili težak prekršaj, kojim će se raspršiti snovi o prvom mjestu i plasmanu među premijerligaše.

Danas je Sloboda, u 22. kolu m:tel Prve lige RS, savladala Kozaru sa 2:1. U sastavu Slobode bio je i Argentinac Aleksis Franko Abrego, koji nije imao pravo nastupa. Naime, on je, u prošlom, 21. kolu, u Istočnom Sarajevu, na meču sa Slavijom isključen, odnosno dobio dva žuta kartona, pa je automatski suspendovan – kažnjen zabranom igranja na 1 utakmici.

Aleksis Franko Abrego

Zbrka je nastala, pošto je Sloboda, u srijedu igrala u Kupu GFS Novi Grad sa Partizanom iz Kostajnice (12:1), pa su čelnici ekipe iz Novog Grada, mislili da tako “čisti” kartone, vjerujući u Comet sistem. Ali, napravili su takav previd, koji će ih koštati ispadanja iz borbe za prvo mjesto.

Propozicije takmičenja, Pravilnik o fudbalskim takmičenjima FSRS i Disciplinski pravilnik FSRS su dokumenti, koji jedini regulišu fudbalsko takmičenje. Ne Comet sistem, kako mnogi misle.

Pošto je Argentinac Abrego dobio automatsku suspenziju od jedne utakmice u m:tel Prve lige RS, isključivo je kaznu mogao odraditi samo u sistemu takmičenja, kojim rukovodi FSRS. Kup GFS Novi Grad nije u sistemu FSRS, pa samim tim ne može se kazna, u tom takmičenju i “izdržati”.

Neko će sada pitati, kako je to moguće kada u Comet sistemu nije bio “crven”. Odgovor je vrlo jednostavan, jer “stručnjaci” iz FSBiH nisu nikada ovaj program uskladili sa gore navedenim dokumentima, pa se tako desio ovaj slučaj. Nije ovo prvi slučaj, kada je u pitanju Comet sistem. Ima on brojne manjkavosti, tako da klubovi moraju otvoriti dobro oči, kada prate podatke.

Šta slijedi? Utakmica Sloboda – Kozara mora biti registrovana službenim rezultatom 3:0 za Kozaru, a potom podnešena disciplinska prijava protiv igrača Abrega i Slobode. Ovu oblast reguliše član 63. Disciplinskog pravilnika FSRS, koji kaže da će igrač biti kažnjen zabranom igranja od 6 do 12 utakmica i novčanom kaznom od 500 do 2.000 maraka, a klub oduzimanjem od 3 do 9 bodova i novčanom kaznom od 1.000 – 3.000 maraka.

Stvari su više nego jasne, ostaje samo da se vidi da li će organi FSRS, prije svih komesar za takmičenje Prve lige RS i disciplinski sudija ispoštovati proceduru i kazniti igrača i Slobodu.