Otišao je nešto prije više od dvije godine, a sada bi se mogao vratiti na velika vrata!

Bivši predsjednik FSRS Mile Kovačević očekuje presudu CAS-a Sportskog suda u Lozani, gdje je uložio žalbu na svoju (ne)zakonitu smjenu sa mjesta prvog čovjeka srpske kuće fudbala!

Kako smo obaviješteni odgovor iz Švajcarske očekuje se u vrlo kratkom roku, i ukoliko bi bio pozitivan za Kovačevića, to bi uzdrmalo temelje ne samo FSRS, već i FSBiH, jer bi odluka mogla da bude da se advokat iz Žeravice vrati na mjesto predsjednika FSRS, ali i člana Izvršnog odbora FSBiH, pa bi u tom slučaju bili i sporni izbori na kojima je Vico Zeljković smjenio Elvedina Begića prošle godine.

Da li će tako biti, teško je u ovom trenutku dati odgovor na to pitanje, ali poznajući Kovačevića i njegov advokatski stav nema sumnje da je tužba temeljno pripremljena i obrazložena brojnim dokumentima iz Statuta i Pravilnika kako entitetske, tako i krovne fudbalske organizacije u BiH.

Ono što bi moglo doliti ulje na vatru jeste činjenica da su odluke Suda u Lozani obavezujuće za sve strane, i u slučaju (ne)primjenjivanja istih, sudskim mehanizmima, u veliki problem došle bi zvanične fudbalske institucije, ali i reprezentativni i klupski fudbal.

Poražavajuće u cijeloj priči jeste da za više od dvije godine, oni koji su preuzeli FSRS nisu pokrenuli niti jedan disciplinski postupak protiv Kovačevića i njegovih saradnika, a postavlja se pitanje i kako bi kada u Izvršnom odboru u velikoj većini sjede njegovi dojučerašnji saveznici, koji bi pokretanjem takvih postupaka, doskočili i sami sebi! Sve je ostalo u domenu teorije, a Kovačević je marljivo sakupljao dokumentaciju i prema našim saznanjima gotovo je uvjeren u pobjedu.

Evo i nekih odredbi iz CAS-a:

Bilo koji arbitražni spor koji je izravno ili neizravno povezan sa sportom može se podnijeti CAS-u. To je izričito predviđeno u članku R27 CAS zakonika:

R27 Primjena pravila

Ova proceduralna pravila primjenjuju se kad god su se stranke dogovorile uputiti spor vezan uz sport na CAS. Takva referenca može proizaći iz arbitražne klauzule sadržane u ugovoru ili propisima ili zbog kasnijeg arbitražnog sporazuma (redovni arbitražni postupak) ili može uključivati ​​žalbu na odluku koju je donijela federacija, udruga ili tijelo povezano sa sportom gdje su statuti ili propisi takvih tijela, ili određeni sporazum predviđa žalbu na CAS (postupak žalbene arbitraže).

Takvi sporovi mogu uključivati ​​načelna pitanja koja se odnose na sport ili pitanja novčanih ili drugih interesa koji se odnose na bavljenje ili razvoj sporta i mogu uključivati, općenitije, bilo koja aktivnost ili stvar koja je povezana ili povezana sa sportom.

Otežavajuća okolnost po tuženu stranu, u ovom slučaju FSRS, jeste i rok na žalbu, koja mora biti argumentovana:

U nedostatku vremenskog ograničenja utvrđenog statutima ili propisima federacije, udruženje ili tijelo povezano sa sportom, ili prethodnog sporazuma, rok za žalbu je dvadeset i jedan dan od primitka rješenja protiv kojeg se uloži žalba.

Što jasno znači da ukoliko presuda dođe u bliskom vremenskom intervalu, kako se očekuje, za 21 dan sve bi bilo gotovo!

Da li je na pomolu spektakularan povratak Mile Kovačevića na velika vrata, ili će izgubiti ovu pravnu bitku, saznaćemo za nekoliko dana, ali po svemu sudeći mnogi do okončanja postupka u Lozani neće spavati mirno……