Odavno Kup Republike Srpske nije ono što je bio, a nekada je bio svetinja!

To najbolje ilustruje i ova već po malo požutjela fotografija, stara tačno 23 godine, jer tog 14. juna 1997. godine fudbaleri Sloge iz Trna upisali su se u vječnost.

U finalu Kupa savladali su Sarajevo iz tada Srpskog Sarajeva minimalnim rezultatom 1:0, a strijelac antologijskog pogotka bio je Mladen Zgonjanin u 43. minutu.

Na slici za pamćenje nalaze se: Dragišić, Lolić, Kukolj, Starčević, Janjetović, Zgonjanin (gornji red s lijeva na desno), Kalaba, Vranješ, Komljenović, Lukić i Bosančić (donji red s lijeva na desno).

U to vrijeme dres Sloge nosili su još: Turudija, Trninić, Šormaz, Vujanović, Tatić, Brkić, Mandić, Šućur….a sa klupe predvodili su ih Neno Gavrilović i Zoran Jovanić, a ne treba smetnuti sa uma da je taj tim stvarao Slavko Roguljić, alfa i omega tada fudbala Srpske.

Finale je odigrano na Gradskom stadionu pred 4.000 gledalaca, a Sarajevo su predvodili Tintor, golman Ešpek, na klupi trener Nedeljko Gojković.

Tih godina u Trnu je vladala prava fudbalska euforija, jer samo 14 dana kasnije u super finalu šampiona Prve lige Srpske Istoka i Zapada, u dvomeču Sloge i Rudara slavio je tim iz Ugljevika (2:0, 0:1).

Treba napomenuti da je Sloga tada u 1/4 finalu Kupa Srpske bila bolja od Boksita iz Milića, te u polufinalu od Rudar Prijedora.

Slavni dani trnskog fudbala, zaborava nemaju….