Moć i neporikosnoveni autoritet Marka Pavića u DNS u, ili bolje rečeno, ono što je od toga ostalo, je u posljednjih dvadesetak dana ozbiljno dovedeno u pitanje. Visoko pozicionirani član, poslanik Stranke u Skupštini Srpske, a odnedavno i vršioc dužnosti generalnog direktora ŽRS Slavko Gligorić je  postavio Paviću ultimatum, ili će on  zauzeti poziciju generalnog u ŽRS, uz istovremeno obavljanje poslaničke dužnosti, ili izlazi iz Stranke. Ultimatum je urodio plodom, pored protivljenja članova Predsjedništva, Pavić je prelomio tako je Gligorić zauzeo poziciju v. d. generalnog direktora i zadržao poslanički mandat.

Prilikom prijave kod lokalnog PIO u Doboju Gligoriću se na putu našla nova prepreka za četvorogodišnji mandat generalnog, prema propisu lex specialis moraće u penziju. Pavić je na novim mukama pod pritiskom Gligorića najaviće raskid koalicije na svim nivoima vlasti a kasnije usloviti vraćanjem propisa lex specialis u vezi sa penzionisanjem  zaposlenih željezničara na stare odredbe Zakona, po kojima bi se moglo ostati u radnom odnosu do navršene 65. Gligoriću će to omogućiti više od četvorogodišnjeg mandata generalnog.

Predsjedništvo DNS a je expresno, tokom vikenda odlučilo, pregovori ili raskid koalcije na svim nivoima, u paketu zahtjeva provući će se i izmjena propisa lex spexialis, do tada će Gligorić vršiti dužnost.

Propisi lex specialis se odnose, bez izuzetka,  na sve zaposlene u ŽRS što kod imenovanja Slavka Gligorića za vršioca dužnosti generalnog direktora nije slučaj. Gligorić ostaje kratak period do penzionisanja, dana 09. 10. 2019. godine navršiće 40 godina penzijskog staža i ŽRS će po tom osnovu već narednog dana imati obavezu sa njim raskinuti radni odnos.

Ukalkulisaćemo i moguću matematičku grešku, da je Gligoriću do penzionisanja po lex specialis propisu koji se primjenjuje na ŽRS, ostao kratak period ali ne duži od nekoliko mjeseci. Suludo je  bilo za taj period nekoga skromnog znanja, dovoditi na tako odgovornu dužnost na kojoj će provesti jedan,dva ili nekoliko mjeseci.

Zaposleni u ŽRS upozoravaju odgovorne da se očekivalo da će Gligorić u ličnom interesu pokrenuti pitanje promjene propisa lex specialis kako bi obezbjedio sebi pun četvorogodišnji mandat na mjestu generalnog direktora ŽRS ili će najodgovornije radno mjesto u ŽRS biti i četvrtu godinu popunjavano vršiocima dužnosti. Nije li vrijeme da se preispita sukob interesa jer će Slavko Gligorić posalnik glasati u Skupštini za izmjenu propisa kojim će izmjneama Skupština omogućiti vršiocu dužnosti Slavku Gligoriću četvorogodišnji mandat generalnog direktora.

Pitanje je samo dana ili mjeseca kada će Pavić, Gligorić i DNS novim manipulacijama ponižavati institucije Republike Srpske, spašavajući Slavka Gligorića od penzionisanja, novom prijavom radno pravnog statusa u Skupštini Republike Srpske. Gligorić će zbog ličnog interesa pokušati sa izmjenom propisa lex specialis, ako ne uspije, vratiće radno pravni status gdje mu je do 26. septembra i bio u Skupštinu Srpske. Poniženje institucija od moćnika, šta drugo.

Bilo kako bilo Gligoriću je poznato da su obojica kolega iz DNS a, Savanović i Ilinčić,  nepune tri godine provedeli na mjestu vršioca dužnosti generalnog ŽRS. Sebe i porodice su u kratkom periodu materijalno obezbjedili za čitav život. ŽRS su od posljedica organizovanog kriminala za vrijeme posljednje dvojice vršioca dužnosti generalnog iz DNS a ostale bez i jednog od deset vozila za održavanje pruga. Odabir izvođača remonta sa kojim su zaključili Ugovor je štetan samim tim što pravno lice koje je organizovana grupa iz ŽRS odabrala na tenderu za izvođenje remonta na desetak građevinskih mašina, nije završilo remont a proteklo je godinu dana od roka izvršenja definisanog u međunarodnom ugovoru.

Vlasnici Radionice željezničkih vozila iz Čakovca zvaničnim dopisima traže od ŽRS raskid  Ugovora a kao razloge navode da ne mogu izvršiti obaveze iz ugovora jer nikada nisu obavljali poslove remonta za koji su ih ŽRS izabrale na tenderu i sa njima zaključile prethodno opisani ugovor.

Šteta od gotovo milion KM plaćenih avansnih sredstava, za nešto što neće biti urađeno je dovoljno velika.

Štetne ugovore je zaključio prvi vršioc dužnosti generalnog Dragan Savanović, po isteku roka za opravku neopravljenih građevinskih mašina u Hrvatskoj, dužnost v.d. generalnog od Savanovića je preuzeo stranački kolega iz DNS Ilinčić koji je smjenjen jer nije uspio prikriti ogromne štete. Gligorić je već postao svjestan odgovornosti za vraćanje nepopravljenih građevninskih mašina iz Hrvatske i da mu je možda i bolja varijanta penzionisanje ili vraćanje na profesionalno poslaničko mjesto u Skupštini Srpske. Samovolja bahatost i bezakonje tokom  desetogodišnje vladavine DNS a preko Savanovića u ŽRS, traje i danas a imala je za posljedicu kreditno zaduženje od 100 miliona. Na radna mjesta ne dolaze ni danas isti koji nisu dolazili, za vrijeme Savanvoića koji svakodnevno putuje Audijem A – 6 u vlasništvu ŽRS, na relaciji Prijedor – Doboj. Međunarodni ugovor prema kome je remont desetak građevinskih mašina i drugih željezničkih vozila za održavanje pruge i pružnih postrojenja, istekao prije godinu dana, a mašine nisu vraćene sa popravke, niti će biti popravljene što je samo djelić Savanovićevih ”bisera”, a štete su za ŽRS neuporedivo veće od ogromnih koje je nanijela poplava 2014. godine. Odgovorni u ŽRS su pokušali manirima organizovane razbojničke bande prisiliti kontrolno prijemne organe da potpišu da je izvršen remont građevinskih mašina u Hrvatskoj što su ovi i pored prijetnji odbili. Čekaju se novi potezi DNS a, naleti na kapital, imovinu i interese ŽRS i Republike Srpske nisu završeni. Ako dođe do promjena propisa lex specialis Slavko Gligorić će nastaviti gdje su prethodnici stali, niko mu ništa neće moći, svakako ispunjava uslove za penziju. Otići će u penziju kada mu to kažu iz partije, za njih iz DNS a, zakoni nikada nisu važili, posebno ne u ŽRS.