Policija je potvrdila da su huligani bakljom zapalili automobil u kojem su bile sudije sinoćnjeg meča Velež – Borac, ali predsjednik Veleža Šemsudin Hasić za portal Kliks iznio je teoriju da se vozilo zapalilo jer ga je sudija Sabrija Topalović slabo održavao!

Hasić je za sarajevski portal govorio o sinoćnjim nemilim scenama u Vrapčićima na ligaškom derbiju između Veleža i Borca, koji je prekinut u 81. minutu upadom na teren navijača Veleža.

Hasić kaže da ne zna kako će Fudbalski savez BiH postupiti u vezi s ovom utakmicom, a zbog paljenja automobila Topalovića izražava žaljenje.

-Ja već imam prve indikacije da je sudija Topalović slabo održavao automobil i da je do požara došlo zbog zapaljenja kočionog sistema i da se požar prenio na kompletan auto. Mislim i da je njegovim upravljačkim mehanizmom upravljano s daljine tako da nije mogao kontrolisati svoj auto. Drago bi mi bilo da u buduće svi oni koji puno putuju povedu malo računa o ispravnosti upravljačkog i kočionog sistema – cinično je prokomentarisao predsjednik Rođenih.

Utakmica je prekinuta u 82. minuti nakon ulaska navijača, navodno nezadovoljnjnih suđenjem, na teren pri vođstvu gostiju od 2:0, a nekoliko sati kasnije kod Jablanice je grupa huligana presrela automobil u kojem se vozio sudija Sabrija Topalović te ga zapalila.

-Od početka prvenstva, svih deset utakmica, suđenje Veležu nije bilo na nivou neutralnosti, već je uvijek bilo protiv našeg kluba. To mogu potvrditi svi neutralni stručnjaci iz te oblasti – dalje je ustvrdio Hasić.

Dodao je da se „gnjev navijača  akumulirao iz utakmice u utakmicu“ te kaže kako se pokušavalo smiriti komunikacijom s navijačima, ali da je to vrlo teško, posebno kad vidite da „Velež stalno potkradaju zbog interesa saveza i drugih klubova“.

-Zbog toga je negativna energija na stadionu jučer bila tako velika i ja sam osjetio da ne idemo u dobrom pravcu. Pokušao sam nešto uraditi da smirim situaciju preko sudija i stručnog štaba, ali mi nije pošlo za rukom –Tvrdi Hasić.

Kaže da on ostaje u Veležu te da neće biti nikakvih promjena u upravljačkoj strukturi.

-Savez nek radi šta hoće, mi nemamo nikakve mehanizme kao klub da pregovaramo s donosiocima odluka. Onaj ko ti konstatuje neku nepravilnost, taj te i kažnjava. Nek nam donesu neku drakonsku kaznu, mi nemamo mehanizme da se odbranimo, ali se stalno pitamo kakvi su to ljudi da im neke sile iznad njih isključe moral i da ih vodaju kako žele – zaključio je Hasić.

Vico Zeljković, predsjednik FSBiH, oštro je osudio napad na sudiju Topalovića, a najavio je najoštrije moguće sankcije organizatorima susreta te Šemsudinu Hasiću, kojeg smatra najodgovornijim.