– U toku su pretresi na pet lokacija zbog sumnje da su osumnjičena lica počinila krivično djelo iz člana 250 Krivičnog zakona BiH, organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima koja su propisana krivičnim zakonom Federacije BiH, zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi – rekao je Luka Miladinović, potparol SIPA.

Osumnjičene osobe se terete da su prekršile više članova Krivičnog zakona, a između ostalog na teret im se stavlja organizovani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi.

Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018./2019.

Većinom se radi o sudijama s A liste Prve lige FBiH, a među osumnjičenima su Ilija Živković, Kenan Bajraktarević, Haris Poprženović, Edin Mujkić, Mirza Kazlagić, Marko Pejić, Josip Martinović i drugi. Istragom su obuhvaćeni i Salem Prolić, Irfan Durić te Anto Bilješko.

Kako nezvanično saznajemo riječ je o kriminalnim radnjama koje se odnose na pogodovanje određenim fudbalskim klubovima, uzimanje mita te pozitivno ocjenjivanje sudija koje su učestvovale u tim radnjama.

Pod sumnjom su utakmice Goražde – Velež, GOŠK – Budućnost Banovići i nekoliko utakmica koje je igrao sarajevski Olimpic, kao i Metalege iz Jajca.

Imena uhapšenih i tačni detalji akcije bit će poznati naknadno.

“kliks.ba”