Malo poznavalaca fudbalskih prilika zna da je 1919. godine na stadionu Slavena u Dobrljinu, opština Novi Grad odigrana prva zvanična fudbalska utakmica pod reflektorima. Ovo je i prvi fudbalski susret koji je odigran pod reflektorima na teritoriji tadašnje jugoslovenske države, a i SFRJ.

Opština Novi Grad je u bivšoj SFRJ bila prepoznatljiva po FK Slobodi i za to vrijeme, modernom stadionu na Mlakvama. Oba ova novogradska fudbalska brenda su vezana za nekoliko sportskih radnika predvođena najistaknutijim Mitrom Lazićem.

Sunovrat stabilnog novogradskog prvoligaša, prema istraživanjima Pravde počinje 2009. godine, godine povlačenja Mitra Lazića iz Slobode.

Prema dokumentaciji koju posjedujemo, FK Sloboda osam godina poslije, grca u dugovima i pored toga što je iz budžeta opštine Novi Grad od Lazićeva odlaska dobila, nikada kao do tada ni jedan srpski ligaš, gotovo milion KM!

Sloboda je prema zvaničnim podacima dužna 319.000 KM. Dvije godine nije izradila ni predala nadležnim organima završni račun, o čemu ćemo na kraju. Nismo ni pokušali tražiti mišljenje od tvorca Slobode Mitra Lazića, o odgovornima, koji su za svega osam godina od njegova odlaska uspjeli dovesti Slobodu na najniže grane u njenoj bogatoj istoriji. Teško podnose potpuno rasulo u Slobodi i zaljubljenici koji su ovom Klubu poklonili samo ljubav, a Mitar Lazić je u Slobodu uložio baš ”sve”.

Vratimo se temi…

Za nepunih osam godina, nekadašnji stabilni Savezni ligaš SFRJ i prvoligaš Srpske iz Novog Grada, od 2009. godine, sa nevjerovatnim budžetom u prethodnoj 2016. godini od 123.000 KM na kome bi zavidjeli svi prvo i drugoligaši, nezaustavljivo tone ka ponoru. Zvanična dugovanja Slobode su 319.500 KM. Sabrali smo dugove, od kojih je dug prema fudbalerima u ovom trenutku najmanje 20.000 KM, prema Vodovodu 12.600 KM, prema prevozniku Toping Trejd iz Prijedora 9.751,50 KM, dug po kreditu 10.000 KM, a dug prema Elektrodistribuciji 11.745 KM, obaveze stvorene ugostiteljskim uslugama stvorenim na gostovanjima iznose 5.375 KM, obaveze prema budžetu FS RS iznose 11.000 KM….

Ponavljamo, aktuelna Uprava je u periodu od 2009. godine do danas iz budžeta opštine Novi Grad dobila gotovo milion KM, tačnije 973.300 KM, a sadašnji dug je 319.500 KM. Na osnovu izgubljenog sudskog spora Elektrodistribucija potražuje 57.375 KM, prevoznik Toping Trejd 15.680 KM, Poreska uprava 36.400 KM, Vodovod 10.000 KM. Klub pune dvije godine ne izrađuje niti dostavlja nadležnima završne račune, a ostao je i dug od 1.400 KM prema knjigovođi Biljani Risojević. Manji dio neizmirenog duga od 1.400 KM Uprava je stvorila, ali nije izmirila u Restoranu Kaktus u kome Uprava ima protočan račun za iće i piće zbog čega se ovaj dug ne fiskalno ne evidentira, odnosno za naručeno se po dogovoru ne izdaju se fiskalni račun.

Skupština Slobode ni u ponovljenom pokušaju nije održana u skladu sa Statutom, ali je u drugom pokušaju nestatutarno, izbornim farsama, po već viđenim scenarijima sa izborne Skupštine FS RS, prostom, tjesnom većinom izabrala Dašića za predsjednika FK Sloboda. Promašaji u kadrovskoj politici su prisutni i kod dovođenja i selektiranja fudbalera, dovode sei fudbaleri istog ili lošijeg kvaliteta od domaćih, koje su otjerali. Nastavljeno je sve do danas da se na njihova mjesta dovode neadekvatne, a preskupe zamjene kao što je sada doveden Golić iz Prijedora za koga su platili 3.500 KM i obezbjedili mu plate za polusezonu.

Slobodinom budžetu bi pozavidjeli svi drugoligaši i većina prvoligaša, a on je nedovoljan aktuelnoj i nesposobnoj Upravi, što potvrđuje da dvije kalendarske godine ne sačini i preda nadležnoj državnoj ustanovi završni račun o utrošku više od 200.000 KM budžetskih sredstava.

Klub sa kvalitetnim i stabilnim budžetom od 92.000 KM, zaslužuje neuporedivo kvalitetniji i ambiciozniji Program rada i Upravu od aktuelne….