Šef radikala Vojislav Šešelj uoči 20. godišnjice genocidne akcije “Oluja” kaže da su Srbi u istorijskoj utakmici sa Hrvatima odigrali samo prvo poluvijreme, a da će do kraja “meča” sasvim sigurno osloboditi Republiku Srpsku Krajinu! Lider SRS kaže da griješe svi oni koji misle da su Srbi zauvek protjerani iz Knina, Benkovca, Gline…

Ovo je samo prelazna faza u odnosima Srbije i Hrvatske, koju će promijeniti naši sinovi i unuci. Ne smijemo zaboraviti RSK i zločine koji su se tamo desili. Nikada se ne smijemo odreći srpske zemlje. Nikada i nipošto.

Kako mislite da povratite RSK? To se danas čini potpuno nemoguće…

Ne pitajte me kako, to ne mogu znati unaprijed. Ali sigurno znam da ne smijemo da odustajemo. Stvari se mjenjaju, ko zna kakve će u svijetu prilike biti za 10, 50 ili 100 godina. Ko zna kakvi će odnosi u Evropi biti u narednim decenijama. Treba biti strpljiv i pametan, prije svega…”

RSK bi se sada možda mogla vratiti samo napadom na Hrvatsku, a ta zemlja je sada članica NATO-a…

– Ama, neće Srbija da napadne članicu EU ili NATO, to bi bilo suludo, niko to ne predlaže… Samo kažem da mi Srbi ne smijemo zaboraviti šta je naše. I dok se ne steknu uslovi, treba voditi mudru politiku. Ne treba da idemo u EU, oni hoće da nam uzmu sve, i crno ispod nokta. Rješenje je da se potpuno okrenemo Rusiji…

Možemo mi da se okrećemo kome hoćemo, ali činjenica je da su Srbi vojno izgubili Krajinu…

Treba biti pošten pa reći da je RSK žrtvovana po dogovoru iz Beograda, čak uz pasivnu podršku Republike Srpske! Milošević je imao dogovor sa Holbrukom da se dozvoli “pacifikacija Krajine”, a da zauzvrat Amerikanci ne diraju Kosovo i da Srbi dobiju polovinu BiH. Istina, u tim dogovorima niko nije pominjao protjerivanje stotina hiljada Srba i ubijanje hiljade civila. Milošević je izigran, a sa njim i čitav srpski narod.

Tvrdite da je Beograd pomogao “Oluju”?

Tvrdim da je sistematski sve bilo isplanirano. Znate, kada su Kupres, Dinara i Grahovo gotovo bez borbe bili predati Hrvatima, niko prstom nije mrdnuo. A Grahovo ima takav položaj da je kamenjem moglo da se odbrani. Banjalučki korpus maja 1995. nije ispalio nijedan metak tokom akcije “Bljesak”… Sve to je prethodilo etničkom čišćenju u “Oluji” i sve je to bio dio šire strategije.

 

Gdje je vas zatekla vijest o “Oluji”?

Dva dana ranije sam izašao iz zatvora u Gnjilanu, gde sam izdržavao kaznu zbog održavanja zabranjenog mitinga SRS. Bio sam u Beogradu kad je počela “Oluja” i iskreno, bio sam zatečen brzinom kojom se sve izdešavalo. Nismo stigli da organizujemo ni pomoć ni ljude… Međutim, mjesecima ranije sam upozoravao da će se to desiti. Još u januaru 1995. javno sam rekao da Milošević i Tuđman dogovaraju “pacifikaciju RSK”.”

Prošlo je 20 godina, da li su danas mogući normalni odnosi Srba i Hrvata?

Ne! Hrvati se prema Srbima ponašaju kao čopor, kad god su u većini. Oni imaju državu jedino kao ustašku tvorevinu, prvo pod Pavelićem, a onda pod Tuđmanom. Pavelić je sprovodio politiku trećinu Srba pobiti, trećinu protjerati, a ostale pokatoličiti. Tuđman je to u velikoj mjeri dovršio. Na drugoj strani, Srbi nisu preplavljeni mržnjom, jer nacionalnu svijest razvijaju već 1.500 godina…